avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de a scoate un copil minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de a scoate un copil minor din tara

Buna ziua sa avea si eu o intrebare,o lamurire mai bine spus.Sunt divortat si am o fetita de 6 ani care afost incredintata mamei,iar eu am dreptul la un program de vizita in baza unei hotarari definitive si irevocabila.Am lipsit o luna din tara si la intoarcere am aflat ca fosta a parasit Romania impreuna cu fetita,as vrea sa stiu daca era posibil fara semnatura mea,fara stirea mea pentru ca eu acum sunt privat de dreptul de a vedea copilul,nu mi se mai respecta programul de vizita.Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Da, fosta sotie nu are nevoie de o declaratie de acord din partea dvs. pentru a iesi din tara, pentru ca minora este incredintata mamei printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Lege nr. 248/2005-privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30. - (1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

Avand in vedere insa ca aveti stabilit un program de vizita prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, mama minorei avea obligatia sa va comunice in scris, faptul ca urmeaza sa paraseasca tara si adresa de resedinta din tara in care urmeaza sa plece, tocmai ca dvs. sa puteti pastra legaturile personale cu minora.
Pentru ca in fapt inteleg ca aceasta a plecat fara sa anunte destinatia, perioada si adresa unde poate fi gasita si prin urmare sunteti ingradit in exercitarea dreptului stabilit conform hotararii, puteti formula impotriva acesteia, plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art.307 al.2 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
Plangerea se depune la parchetul careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
Avand in vedere ca minorul a fost incredintat mamei spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva si irevocabila putea parasi tara astfel fara acordul dvstra,dar are obligatia sa va anunte locatia , sa va permita sa tineti legatura cu minorul si sa puteti sa l vizitati conform programului stabilit de instanta.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)
Minor scos din tara de unul dintre parinti yulian123 yulian123 Buna ziua ,ma scuzati de deranz dar am si eu o intrebare.problema mea este ca sotia mea a plecat din tara cu fiul nostru de 5 ani fara sa stiu.copilul avea ... (vezi toată discuția)
Acord plecare strainatate tata pentru copil viomag viomag buna ziua. sunt tatal unei fetite de 4 ani, am drept de vizita prin hotarare judecatoreasca( copil din afara casatoriei), merg des la fetita mea iar mama ... (vezi toată discuția)