avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sustragere din salar pentru lipsa la inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sustragere din salar pentru lipsa la inventar

Buna ziua.

Suntem intr-o situatie confuza si nu stim daca se procedeaza corect sau nu. Am dori sa stim daca angajatorul are dreptul sa ne traga bani din salar pentru lipsa la inventar (lipsa provenite de la perisabilitatea legumelor-fructelor, si din expirarea lactatelor si a mezelurilor ). In contractul individual de munca nu este prevazut acest aspect, nici nu ni s-a spus la interviu, doar ce "ne-am trezit" acum cu aceasta minunata veste.Ideea ar fi urmatoarea: sa ni se ia de la fiecare angajat cate 850 de lei, avand in considerare ca salarul e de 900 lei(din care 100 de lei sunt incluse tichetele de masa), tot personalul e revoltat, dar nu stim cum sa procedam X-(. In acest caz ne putem da demisia fara preaviz?

Va multumim anticipat.

Asteptam un raspuns, un sfat.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 13:04, 9 Aprilie 2012
1. In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

2. Sesizati ITM-ul si/sau promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.

3. In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor izvorand din contractul individual de munca.

4. Retinerile abuzive din salariu pot constitui un astfel de motiv.
Buna dimineata.
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra.
Mai am o intrebare: daca am 3 zile consecutiv absente nemotivate de la locul de munca, legal, mi se desface contractul de munca?Ma poate obliga angajatorul sa stau in preaviz 20 de zile, cat scrie in contractul individal de angajare?

Va multumesc din nou.
Depinde de ce scrie in reg.intern al angajatorului cu privire la absentele nemotivate ... posibil ca la 3 abs.nemotivate sa se disouna cercetarea disciplinara a dvs si in urma acesteia sa fiti concediata disciplinar ... in acest caz, nu se acorda preaviz.
Buna ziua.

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Sa va spun ce s-a mai intamplat! Am scris demisia cu preaviz, si cand am adus la cunostinta angajatorului de aceasta, mi-a spus ca nu-l intereseaza si ca mi-l rupe, eu sustinand in continuare decizia mea de a pleca. Avand in vedere cele spuse, angajatorul nu ma poate obliga sa stau asa e?


Va multumesc inca o data.
1. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

2. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
in acest sens, refuzul angajatorului de a va inregistra demisia poate fi semnalat ITM , care in baza art.260 alin.1 lit.n C.mun., poate amenda angajatorul ... nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

3. Trimiteti prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire - demisia dvs angajatorului ... in demisie prevedeti clar data de cand doriti sa incetati raportului de munca , iar temeiul de drept al incetarii sa fie art.81 alin.8 C.mun. mentionat mai sus.

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz DENISA021 DENISA021 Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ripperu ripperu sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k ... (vezi toată discuția)
In caz de demisie neacceptata stwfan.razvan stwfan.razvan In cazul in care angajatorul nu accepta demisia....ce efecte negative imi poate aduce daca nu stau in preaviz...si daca stau...perioada de lucru e jumatate de ... (vezi toată discuția)