avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... agentie de plasare (mediere)forta de munca in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

agentie de plasare (mediere)forta de munca in strainatate-probleme cu contractele de munca

Buna ziua!Sunt administrator la o agentie de plasare forta munca in strainatate(ingrijitoare batrani) si partenera cu o agentie din Italia.Am aflat de curand de la agentia partenera ca familiile de italieni nu incheie contracte de munca romanilor care ii ingrijesc.Intrebarea este,eu ca firma de mediere pot fi trasa la raspundere pentru acest fapt si daca da ,in ce mod?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 23 Noiembrie 2008
Agentii de ocupare a fortei de munca pot desfasura activitatea de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) dispun de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, asa cum acestea vor fi precizate in metodologia de aplicare a prezentei legi;
b) au incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca;
c) au organizata o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor;
d) au incheiat cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;
e) sunt inregistrati la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi au sediul.

Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a asigura includerea elementelor prevazute la alin. (1) lit. c)-r) din Legea nr.156/2000 si in contractul individual de munca incheiat intre angajatorul strain si angajatul cetatean roman.
Prin urmare, este obligatorie incheierea c.i.m.
Legea nr.156/2000 prevede la art.16 alin.1 ca, constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) exercitarea de catre agentii de ocupare a fortei de munca a activitatii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, cu incalcarea prevederilor art. 9-11 cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Agentul de ocupare trebuie să asigure încheierea contractului de muncă şi în limba română.
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am contract cu firma italiana care contine oferte ferme de locuri de munca si indeplineste toate conditiile a,b,c,d,e ,am realizat model de contract de munca in limba romana si italiana care include elementele prev in alin 1,lit c)-r) din Legea 156/2000 in schimb nu inteleg cum pot eu ca firma de mediere "sa asigur incheierea contractului de munca si in limba romana" atat timp cat aceasta obligatie revine familiei angajatoare care are acest model de contract in ambele limbi ,dar nu doreste semnarea lui!Eu inteleg ca "agentul de ocupare trebuie sa asigure"inseamna sa creeze conditiile necesare semnarii contractului in limba romana(adica existenta versiunii in limba romana) si nicidecum ca intra in obligatiile lui semnarea acestui contract!Multumesc!
Eu am scris ca este obligatorie incheierea c.i.m. si nicidecum ca intra in obligatile dvs semnarea acestuia .... numai ca in lipsa acestui contract, cetatenii romani care lucreaza in strainatate nu pot beneficia in tara de prestatiile acordate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, sistemul asigurarilor pentru somaj sau de sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iniintarea unei firme de recurtare si plasarea fortei de munca in strainatate alin-petru alin-petru doresc sa infiintez o firma de recrutare si plasarea fortei de munca in strainatate si nu stiu legislatia din romania eu fiind plecat de mai mult de 10 ani din ... (vezi toată discuția)
Acreditare itm ramonica_bubu ramonica_bubu Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu procedura pentru obtinerea acreditatii itm pentru o firma cu caen 7810-Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de ... (vezi toată discuția)
Firma din romania caen plasare forta de munca in germania Teden Teden Buna ziua, Care sunt pasii pentru ca o societate (SRL) din Romainia, cu sediul in Romania, sa poata plasa forta de munca in Germania. Trebuie sa deschis un ... (vezi toată discuția)