avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctajului mediu anual
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctajului mediu anual

Buna ziua.
1. Cum se calculeaza punctajul in perioada de somaj din martie1998 pana in decembrie 1998?
2. Dar punctajul pentru perioada pensiei de invaliditate din august 2000 pana in aprilie 2001?
3. Daca stagiul cotizabil intr-un an este mai mic decat 12 (sa zicem 7 luni si 5 zile), cum se calculeaza punctajul aferent anului respectiv?

Cel mai recent răspuns: fergus , utilizator 19:54, 27 Martie 2012
Sper sa intelegeti, intrucat prevederile legale sunt cit se poate de clare, astfel conform prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare:
1. si 2."Art. 98. - (1) Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
(2) Pentru perioadele în care persoana a fost şomer, la determinarea punctajului lunar se iau în considerare drepturile băneşti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2) persoanele care beneficiază de plăţi compensatorii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul asigurărilor pentru şomaj. În acest caz, la determinarea punctajului lunar se utilizează suma obţinută în urma aplicării asupra drepturilor primite a raportului dintre cota de contribuţie individuală de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de muncă în condiţii normale. "
3. "Art. 96. - (1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. "
Va multumesc pentru raspuns numai ca se pare ca in cazul meu este vorba de stagiu asimilat si calculul este oarecum diferit.
Imi puteti spune daca stagiul asimilat este diferit de cel potential?
Numai in cazul "pensiei de invaliditate" se foloseste notiunea de stagiu potential, explicat de art. 3(1) litera "u" din lege astfel: "stagiu potenţial - perioada de timp prevăzută de prezenta lege, considerată stagiu de cotizare şi acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecţiunilor invalidante;"
Atunci, in ce situatie se utilizeaza cuantumul pensiei de invaliditate, daca prin stagiul potential ii revine un anumit punctaj?
1. Perioadele de somaj indemnizat sunt considerate perioade de stagiu de cotizare la pensie iar pentru calculul puctajului lunar se foloseste cuantumul indemnizatiei de somaj.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii puiblice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...

Art.164
...
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:

a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

3. Indiferent de cate luni este stagiul de cotizare intr-un an suma punctajului pe acele luni se imparte la 12.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate Marian_1959 Marian_1959 Buna seara, Am urmatoarea situatie: 1) am facut armata ca militar cu termen redus timp de 9 luni (1 oct 1978 - 30 iunie 1979). 2) sunt absolvent al unei ... (vezi toată discuția)
Stagiul militar nicky63 nicky63 Buna ziua.Nascut in 13.02.1963.Angajat in 01.04.1982 pina in prezent.Intre 25.09.1985 si15.01.1987 stagiu militar.Pentru perioada stagiului militar se acorda ... (vezi toată discuția)