avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie de invaliditate

Buna ziua,
As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie 1974(din care 1 an si 6 luni este serviciul militar)pana pana la 1 iulie 2013 cand urmeaza sa intru in pensie de invaliditate.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters284213 , utilizator 19:01, 29 Ianuarie 2015
Calculul este la fel ca la pensia de limita de varsta.

Avand stagiul complet(35 de ani)realizat,nu aveti nevoie de stagiu potential.

Legea 263/2010



ART. 94

(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) si a cuantumului indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 alin. (2), fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

ART. 95

(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.

(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.

(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.

(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.



ART. 96

(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

(3) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.

(4) Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.



ART. 97

(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:

a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);

b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g);

c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).

(2) In cazul persoanelor care beneficiaza de perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) si care, in aceeasi perioada, obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau in considerare, prin cumulare, aceste venituri si cele stabilite pentru perioadele asimilate.

ART. 98

(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;

b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;

c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Multumesc pentru raspuns.As vrea sa stiu daca la calcularea pensiei de invaliditate se va tine cont de perioada asimilata, respectiv armata.
In calculul pensiei de invaliditate intra si stagiul asimilat.
Dar stagiul din perioada cand cineva a fost in CCC sau / si somaj, se ia in calcul? Spre exemplu: Daca cineva s-a angajat prima data in anul 2000, si pana acum realizand o vechime de 15 ani. In toti acesti 15 ani a avut activitatea neantrerupta, fiind angajata, apoi in CCC, iar angajata - somaj - angajata - somaj (acum este in somaj, urmeaza ca la expirarea somajului sa faca dosarul pentru pensie de invaliditate).

Se poate asa ceva: Salariata + ccc + somaj = 15 ani vechime .......aceasta vechime totala intra la adunarea punctajului pentru pensie?
1. Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensia contributia fiind platita de Agentia de Somaj.

2. Perioada de concediu crestere copil este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta si la pensia de invaliditate.

Alte discuții în legătură

Valoare pensie 2740826332154 2740826332154 la o vechime in munca de 34ani in meseria de asistent medical cate puncte de pensie as avea la iesirea la pensie pentru limita de varsta? (vezi toată discuția)
Care este algoritmul de calcul al punctajului mediu anual? Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Deoarece am cateva nelamuriri legate de decizia mea de pensionare as dori sa aflu care este algoritmul de calcul a punctajului mediu anual care sta ... (vezi toată discuția)
Calculul punctajului mediu anual fergus fergus Buna ziua. 1. Cum se calculeaza punctajul in perioada de somaj din martie1998 pana in decembrie 1998? 2. Dar punctajul pentru perioada pensiei de ... (vezi toată discuția)