avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de Proprietari

Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( Gaz/ Energie Electrica) si sunt alte Asociatii care NU percep penalitati deloc.
Cum este posibil asa ceva stiind ca furnizorii sunt aceeasi.??
Cel mai recent răspuns: ContSters166949 , utilizator 09:43, 1 Aprilie 2012
LEGEA 230/2007:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art.49 din LEGEA Nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari prevede:" Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat."

Va multumesc. Totusi, un calcul matematic simplu :
Daca Asociatia de Proprietari percepe un cuantum al penalizarilor mai mare decat cel al furnizorilor de utilitati, rezulta ca se cumuleaza o suma de bani care se poate folosi de catre cineva in scopuri personale.!! Este rationamentul corect !???
Nu este rationamentul corect,asa cineva poate folosi si banii din fondul de rulment,fondul de reparatii si cei incasati din plata cotelor de intretinere.Trebuie sa existe un registru special pentru "FONDURI DIN PENALIZARI" ,iar acesti bani se folosesc pentru reparatii sau alte cheltuieli administrative. Legea 230/2007 Art.49(3)
Totusi,raman la parerea ca o parte din banii pot fi folositi in interes personal.
Ex. Chitanta pe care o emit cei de la Asociatiile de Proprietari nu evidentieaza clar cat reprezinta cuamtumul intretinerii curente si cat reprezinta cel al penalitatilor ; pe de alta parte daca comparam cu o fatura emisa de un alt furnizor de utiltati ( oricare ar fi el) , acestia justifica cu calcule detaliate fiecare banut.RAMAN LA CONCLUZIA CA aceste asociatii de Proprietari sunt total inafara legisltaiei contabile.

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Penalitati - asoc. proprietari ContSters143145 ContSters143145 Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor? La solicitarea ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)