avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati - asoc. Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati - asoc. Proprietari

Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor?
La solicitarea proprietarului, este obligata asociatia sa faca dovada platii penalitatilor catre furnizor?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:05, 24 Martie 2015
Da, este legala aplicarea penalitatilor de catre asociatie, chiar daca nu au fost percepute penalitati de catre furnizori.
Aveti mai jos si temeiul legal, respectiv art.49 din Legea 230/2007.

Articolul 49 (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
Francisc Gerber, Avocat
Trebuie sa verificati daca in statutul propriu este prevazuta penalizarea proprie si, foarte important, care este procentul. Am intanit o stiuatie in care cineva fusese penalizat cu 0.20%/zi si avea o suma mare de bani de platit. Uitandu-ma pe statut am vazut ca era trecut procentul de 0.02%, adica de 10 ori mai mic.

Si omul a fost iertat de 90% din penalizare.
Este firesc sa suporti penalitati la intarzierea la plata a cotelor de intretinere,chiar daca furnizorii nu au perceput penalitati (BRAVO ADMINISTRATIEI ca-si face treaba!!) intrucat ceea ce nu ati achitat dvs. la timp, s-a achitat din fondurile de rulment ale celorlati proprietari, care in fond n-au nicio obligatie sa va suporte parazitarea. Si ca sa va lamuriti, ca poate va lecuiti de carcoteala si va respectati vecinii platindu-va la timp ceea ce va revine, furnizorii au penalitati mult mai substantiale decat penalitatea calculata de administratie.
Penalitatile de 0.20 %/zi sunt foarte mari: la un calcul simplu ele reprezinta 72 %/an ceea ce stim cu totii ca sunt mari in acest moment.

Unii furnizori au inceput sa perceapa penalizari de 0,10 5 %/zi sau chiar 0,05 %/zi.
Cunosc multe asociatii care si-au modificat cota proprie de penalizari la 0,10 %/zi.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
RGV a scris:
Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor?

Da este legala si are la baza legea 230/2007. Indiferent de ce se prevede in statut (unde nu ar trebui sa se precizeze procentul), indiferent ce penalizari aplica furnizorii (ce penalizari sa perceapa femeia de serviciu ca nu primeste salariul la timp?), asociatia are dreptul conferit de legea 230/2007 sa aplice penalizari pana la maxim 0,2%/zi.

Proprietarii au dreptul la informare, asociatia afisand listele de plata, informand in adunarile generale... sau la cererea proprietarului punandu-i la dispozitie acte, inscrisuri, evidente...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor la intretinere bogdan hanu bogdan hanu Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc (vezi toată discuția)
Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati inat inat Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de ... (vezi toată discuția)