avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete

Buna ziua,
as dori sa pun si eu o intrebare. In aceste venituri nete intra si bonurile de masa prima de craciun, paste?
Va multumesc mult! #-o
Cel mai recent răspuns: conta_bib , utilizator 12:44, 5 Iulie 2012
Tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, astfel incat vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Veniturile obţinute din prime, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
Intra si bonurile de masa, si primele de pasti sau craciun.

OUG nr. 111/2010:
ART. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitãţi independente şi din activitãţi agricole prevãzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi reprezintã valoarea obţinutã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzãtor fiecãrei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintã, dupã caz:
a) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivã şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã pentru veniturile din salarii, la locul unde se aflã funcţia de bazã;
b) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţã între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri;
c) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, calculatã potrivit legii de cãtre plãtitorul acesteia, pentru perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma încasatã de persoana îndreptãţitã care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi independente determinat în condiţiile legii;
f) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi agricole determinat în condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizeazã venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintã salariul de bazã, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) În cazul în care o persoanã realizeazã concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.
(5) În situaţia prevãzutã la art. 2 alin. (6), dacã persoana realizeazã concomitent venituri supuse impozitului atât în ţarã, cât şi în statele care aplicã Regulamentul, se iau în calcul doar veniturile realizate în ţarã.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
ana-cer, moderator
Mesaj reeditat
@ nogti


Buna ziua,
am o nedumerire venitul net si salariu net este acelasi lucru?
Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete, adica din media salariilor nete?
Va multumesc mult?

======


Vanitul net nu este acelasi cu salariul net ... Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ...

art.3 alin.2 din OUG nr.111/2010 prevede ca, veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei
de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin
deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale
acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi
cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află
funcţia de bază;
.....
pai tocmai asta reiese din textul OUG 111, ca venitul net este egal cu salariul net. Venitul net era brut- contributii obligatorii, dar in acceptiunea actului normativ mai sus amintit, venitul net este brut- contrib sociale - 16% impozit ( asa cum se calculeaza el, aplicat la baza de calcul rezultata dupa scaderea din venitul brut a contrib obligatorii si a deducerii personale). Si asta nu inseamna salariu net?????
Nu chiar, pentru ca in adeverinta se inscrie totalul dintre salariul net si valoarea nominala a tichetelor de masa.
Exprimarea din ordonanta nu este corecta, dupa parerea mea.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil. cum se calculează când mama are mai multe contracte individuale de muncă? Ionela99999 Ionela99999 Buna ziua ! Daca am mai multe contracte de munca , dintre care unul pe 8 ore, unul pe 2 ore si unul pe 1 ora, toate incadrate cu salariul minim, cum se ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pentru ccc ioanagroza ioanagroza buna, cine ar sti sa ma jute- referitor la formula de calcul pe 1 an la indemnizatia de crestere a copilului cei 75 % din venitul realizat pe ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)