avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stabilire cote succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stabilire cote succesiune

Buna seara,

Puteti sa-mi raspundetI va rog?

Dupa moartea mamei mele am facut succesiunea cu tatal meu, eu am 3/4 din partea mamei si tata restul (din toata masa succesorala care este un apartament, per total ,eu am 3/8 si tata 5/8).
Tatal meu s-a recasatorit , a murit si el si acum ma judec cu sotia supravietuitoare (eu sunt copil unic). Ma judec pt. ca nu a venit la notar sa facem succesiunea(eu am deschis-o , ea a acceptat-o)pt. ca are impresia ca notarul vrea s-o insele.
Asa ca am inaintat actiune in instanta pt. stabilirea cotelor si iesirea din indiviziune.
La baza succesiunii sta testamentul care i l-a facut sotiei lui prin care ii lasa toata averea, respectiv apartamentul (cumparat de parintii mei, e pe numele lor) iar fata de mine scrie ca si-a indeplinit obligatiile ca mi-a facut act de donatie , legal, la notar,pt. o suma de bani (in 1982) pt. a ma ajuta sa-mi iau o casa cu sotul meu.
Intrebari:
- care ar fi cota mea din toata masa succesorala si care a sotiei supravietuitoare in baza , probabil , a testamentului?
- se face raportul donatiilor? sa inteleg din asta ca mi se scade din sulta care mi-ar da-o in schimbul casei? Pt. ca ea vrea casa si sa-mi dea mie sulta, dar vrea sa-mi dea bani cat mai putini.
S-a facut deja expertiza pe apartament pt. stabilirea valorii de circulatie, astept sa vad valoarea dar in principal ma intereseaza cotele.
PS: eu am acum certificat de mostenitor pe 3/4 din partea mamei.
Multumesc frumos,

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: sempre , utilizator 18:59, 27 Martie 2012
Testamentul prin care apartamentul revine sotiei supravietuitoare estenul pentru doua motive si anume, 3/8 vi se cuvine ca mostenitor al mamei si astfel tatal nu putea dispune de o cota ce nu-i apartinea. Si al doilea motiv, sunteti mostenitor rezervatar dupa tata si aveti dreptul la o cota parte prevazuta de lege.
Ar fi bine de stiut cand a intervenit decesul tatalui d-voastra: inainte de 01.10.2011 sau dupa aceasta data?
Multumesc frumos !
Buna seara,
Decesul tatalui a intervenit inainte de 01.10.2011, in martie 2011 iar eu am deschis succesiunea imediat la notar. Nu ne-am inteles ca i s-a parut ca notarul mi-ar da mie o cota mai mare, drept pentru care am inaintat actiune in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire cote succesiune sempre sempre Buna seara, Dupa moartea mamei mele am facut succesiunea cu tatal meu, eu am 3/4 din partea mamei si tata restul (din toata masa succesorala care este un ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire germi germi Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie.Parinti au un apartament impreuna , tata a decedat ,noi suntem trei frati ,doi buni si unul doar dupa ... (vezi toată discuția)