avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii prestare de servicii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii prestare de servicii

ce retineri se fac la prestre de servicii la o persoana fizica?
tot 10,% 0,5% si impozit tot la brut?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:07, 27 Martie 2012
Pentru veniturile platite ca urmare a unei activitati desfasurate de o persoana fizica in baza unei conventii civile/contract civil incheiate potrivit Codului civil, platitorul de venit va avea obligatii privind retinerea impozitului pe venit, in conformitate cu art. 52, de 10%, respectiv art. 521 din Codul fiscal, impozit final de 16%, in functie de optiunea persoanei fizice.

Inregistrarea in contabilitate a salariilor aferente:

621 = 401/ analitic distinct
"Cheltuieli cu colaboratorii" "Furnizori"

Retinerile aferente pentru activitati independente

Potrivit prevederilor art. 29621 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent.

Baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor.

Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

Obligatiile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale. Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele
care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil.

Cotele de contributie sunt:
a) cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii;
b) cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de asigurari sociale (10,5%).

Declararea contributiilor sociale individuale se face de catre platitorul de venit, care in acest caz este asimilat angajatorului.

- Contributia la fondul de sanatate 5,5%:

401/analitic distinct = 4314 /analitic
"Furnizori" "Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate"

Contributia de asigurari sociale 10,5%:

401/ analitic distinct = 4312
"Furnizori" "Contributia individuala de asigurari sociale"

Daca persoana este asigurata in sistemul public de pensii (este salariata cu contract de munca) nu se mai retine contributia de asigurari sociale.

- Impozitul retinut:

401/analitic distinct = 444
"Furnizori" "Impozit pe venituri de natura salariilor"

Informatiile au fost luate de la adresa [ link extern ] ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)
Conventie civila Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. In cazul unei conventii civile, ce retineri se efectueaza din venitul brut? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale anycyk anycyk buna ziua! in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca ... (vezi toată discuția)