avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In ce termen trebuie depusa cererea pentru acordarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In ce termen trebuie depusa cererea pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului?

Buna seara. Am urmatoarea situatie:
Cele 126 de zile de concediu de maternitate se termina la data de 14.05.2012. Cand trebuie depusa cererea pentru acordarea ccc ? ... am inteles eu bine ca in termen de 60 de zile de la terminarea concediului de maternitate??? ... sau este alt termen?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 15:06, 1 Aprilie 2012
Cererea pentru intrarea in concediu pentru cresterea copilului se poate depune dupa implinirea a 42 zile de la nasterea copilului, chiar daca nu ati efectuat toate cele 126 zile ale concediului de sarcina si lauzie.

Daca nu depuneti cererea, dupa cele 126 zile trebuie sa reveniti la munca.
OUG 111/2010 prevede:
Art. 15 (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
Din postarea dvs reiese ca v-ati pastrat tot concediul pentru dupa ce ati nascut.
Va sfatuiesc sa depuneti cerere in cea de-a 43 zi de la nastere, e mai avantajos decat medicalul.
Daca am inteles eu bine inseamna ca am timp sa depun aceasta cerere(acordarea ccc) incepand cu a 43-a zi de la data nasterii copilului pana la finalizarea celor 126 zile de concediu de maternitate???? pentru ca vreau sa vad care situatie este mai avantajoasa din punct de vedere metarial ... si parca intelesesem ceva ca pot depune cererea de acordare a ccc in termen de 60 de zile de la data la care se termina concediul de maternitate ... am inteles bine sau nu ?????
Va multumesc pentru rabdarea de care dati dovada.
Termenul pentru depunerea actelor este de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate ... adica, acesta se va calcula incepand cu prima zi urmatoarea celei in care s-a terminat concediu postanatal.

Eu am inteles ca intrebarea este cand se face cererea pentru suspendarea contractului individual de munca si intrarea in concediu crestere copil.

Este destul de ambiguu...
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postanatal si ccc. CostM CostM Buna ziua. Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)