avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... BO refuzat/anulare incidenta de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

BO refuzat/anulare incidenta de plata

Buna!
In cazul in care firma X are un contr. de vanz.-cump. incheiat cu firma Y si plata se face la termen stab., conf. contr. el lasa un doc. de plata garantie la contract completat cu suma limitei de credit care poate fi depus in caz de neplata, iar firma Y nu plateste in acest termen fiind somat verbal-telefonic ca daca nu plat. va fi introdus doc. de plata spre decontare la banca, nici dupa asta nu onoreaza plata, firma X depune doc. de plata intr-adevar soldul era mai mic decat limita de credit dar in caz de incasare se inapoiaza restul de bani, iar in ziua cand firma Y a fost anuntat de la banca pt. a depune suma necesara ,ac. face plata catre firma X cu un OP si cere retragerea BO, ceea ce era imposibil desi firma X a inaintat o cerere de retragere a BO catre banca. Pt. ca nu s-a rezolvat retragerea BO si Firma Y a intrat in CIP, tot el acuma da in judecata firma X pt. act. de anulare a incid. de plata.
Ce probleme poate sa intampine firma X, avand in vedere ca el e vanzator si a vrut sa recupereze banii de la firma Y (cumparator) care nu si-a onorat plata?
Sau ac. actiune este necesara doar pt. a sterge din CIP firma Y, si asta se poate printr-o Hot. judec., si in acest caz firma X nu are nici o problema?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:05, 26 Noiembrie 2008
BO este un instrument de plata bancar, iar emitentul trebuie sa aiba banii in cont la data scadentei. Cum in speta este vorba ca acesta a fost lasat garantie in eventualitatea neefectuarii platii la data scadenta, daca dumneavoastra ati depus la banca spre decontare BO dupa data scadenta nu ati incalcat nici o dipozitie legala.
Trebuie totusi avute in vedere si dispozitiile contractuale din contractul de vanzare -cumparare incheiat. Contractul este legea partilor. Puteti fi trasi la raspundere doar daca ati incalcat unele dipozitii cu privire la plata si la modalitatea de depunere a BO garantie in banca spre decontare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo refuzat dupa data scadentei - inregistrarea la cip Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Avem un contract de leasing pentru care s-au emis drept garantie BO cu scadenta pe data de 16 ale lunii. In august, data de 16 a fost duminica ... (vezi toată discuția)
In cip din vina bancii ContSters79137 ContSters79137 Firma X a emis catre firma mea doua BO, scadente la 11.05 si respectiv 14.05. Ulterior am emis la randul meu doua BO catre aceeasi firma X scadente la 14.05 si ... (vezi toată discuția)
B.o. refuzat - solutii magyari magyari Am un debitor cu care am negociat mai bine de o luna, insa cu etapa amiabila nu am ajuns nicaieri. La un moment dat mi-a spus ca imi achita o suma daca vreau ( ... (vezi toată discuția)