avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Pensie facultativa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Pensie facultativa

Am contribuit la un fond de pensii facultative atat eu cat si angajatorul .
La inceputul anului 2010 aveam un fond de 2700 ron din acel moment nu am mai contribuit fiind si la o varsta cand nu-mi mai permit.Din anul 2010 nu am mai primit nici o situatie a contului sau altceva de la societatea de asigurare Am cerut sa-mi restituie banii si au refuzat Am incercat si la comisia de supraveghere a pensiilor private si raspunsul a fost ca primesc banii la 60 ani.Mentionez ca nu am contributiile (90) pentru a primii o pensie.Cum as putea sa-mi recuperez banii depusi de mine La asigurarile de viata se restituie sumele la valoarea de rascumparare ,dar la pensiile facultative de ce nu pot beneficia de suma depusa si asiguratorul invoca o lege in care spune doar cand beneficiezi de pensie dar nu si daca intre timp renunti din diverse motive.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adycristina , utilizator 22:12, 2 Aprilie 2012
Pai este un fond de pensii, deci este pentru pensii. Toate raspunsurile le gasiti in contractul pe care l-ati semnat, acolo sunt toate clauzele. Trebuia sa cititi inainte de semna, asta este o boala a românului.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Situatia contului este aceeasi, din acest motiv, nu ati mai primit instiintari, in afara de somatiile emise urmare incetarii cotizarii lunare. Pana la varsta de pensionare, fondul ramane in rezerva si nu mai sufera modificari .Puteti oricand sa reincepeti cotizarea, solicitand eventual o contributie minima,pentru a majora ultimul sold.Fondul fiind destinat pensiei, nu puteti face confuzie cu asigurarea de viata, pe care asiguratorii o "botezasera" si pensie, datorita posibilitatii de incasare a contului la maturitate, sub forma de plata lunara.Asta dateaza din perioada cand nu existau pensiile obligatorii sau/si facultative.
In 2005 nu era sub forma unui contract, era un simplu act de aderare .Atat pilonul II cat si pilonul III formularele erau asemanatoare.Nu am mai primit nici somatii ,nimic de la societatea de asigurare iar suma depusa nu face ,,pui '' pana in cand fac 60 ani ?
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Adycristina, utilizator
Alex_Munteanu a scris:

Pai este un fond de pensii, deci este pentru pensii. Toate raspunsurile le gasiti in contractul pe care l-ati semnat, acolo sunt toate clauzele. Trebuia sa cititi inainte de semna, asta este o boala a românului.


Art. 94

Se exceptează de la prevederile art. 93 situaţiile în care:

a) participantul nu îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 93 alin. (2) lit. b) şi c), caz în care primeşte suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la alegerea sa;

b) participantul beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, definite potrivit Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, caz în care poate obţine:

1. suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, dacă nu îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 93 alin. (2) lit. c), conform normelor adoptate de Comisie;

2. o pensie facultativă ale cărei condiţii şi termene sunt stabilite prin lege specială privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de Comisie, dacă îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 93 alin. (2) lit. c);

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie privata dascalu  marta dascalu marta ce vrea sa spuna o pensie privata, cat este de eficienta si sigura (vezi toată discuția)
Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)