avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea nu a fost motivata in drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea nu a fost motivata in drept

cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ?
"actiunea nu a fost motivata in drept"?
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
lili5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:36, 8 Decembrie 2008
Actiunea se motiveaza in fapt (unde se descrie exact problema pt care s-a apelat la instanta de judecata) si in drept, unde se trece temeiul de drept - articolul din lege - pt. care s-a formulat actiunea respectiva.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2008
ContSters40598, utilizator
Respectiva actiune nu cuprinde temeiul legal - textul de lege care corespunde descrierii in fapt a respectivei actiuni.
Actiune desi motivata in fapt, in drept lipsesc temeiurile legale.Se mai foloseste si termenul de cerere informa din punct de vedere procedural!
In actiune nu au fost invocate textele legale pe care se bazeaza pretinsele drepturi !
lili5 a scris:

cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ?
"actiunea nu a fost motivata in drept"?


Motivele de drept cuprind indicarea de către reclamant a temeiului juridic pe care îşi bazează pretenţiile, de exemplu: existenţa unui contract de vânzare-cumpărare, săvârşirea unui fapt ilicit, îmbogăţirea fără just temei, etc.
Reclamantul nu este obligat să indice textele de lege în care se încadrează faptele care au generat conflictul, fiind suficientă o simplă enunţare a câtorva date care să permită instanţei să dea calificare juridică corespunzătoare ; încadrarea în textele de lege trebuie să se facă de judecător. Este necesar ca pârâtul să fie în măsură să cunoască în ce cadru juridic se judecă procesul, spre a-şi pregăti apărarea.
Temeiul juridic invocat de reclamant nu leagă instanţa aceasta fiind în drept, în exerciţiul rolului ei activ, să dea acţiunii calificarea juridică exactă, alta decât aceea dată de reclamant prin cererea sa de chemare în judecată .
De altfel, nu este nulă acţiunea în care temeiul juridic a fost greşit indicat, dacă cererea de chemare în judecată este suficient de motivată în fapt şi îngăduie astfel instanţei o calificare legală exactă.

Alte discuții în legătură

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept. ContSters46797 ContSters46797 Buna ziua, Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o ... (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)
Cum pot solicita un nou termen intr-un litigiu? Dawio Dawio Buna ziua. Am un proces in litigii de munca, iar la termenul stabilit eu plec din tara pentru un curs de pregatire profesionala, platit din fonduri europene ... (vezi toată discuția)