avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna ziua ,

Acum doi ani,tata ne-a facut un testament , in fata notarului,precum ca tot ceea ce-i apartine ,dupa decesul dumnealui , pentru ca avem grija ,il ocrotim si-i vom suporta cheltuielile de mormantare.
Este prescris , in testament , ca sunt si alti doi copii,rezervatari .
Ce masuri sa ne luam,ca testamentul sa fie cat mai plauzibil ?(Sa nu poata fi atacat.)
La notar nu-l putem deplasa(motive de sanatate),(pentru incheierea unui contract de intretinere) , iar acasa,notarul nu mai poate veni,din motive de "liniste familiala" (fratii s-ar revolta,desi ei nu participa cu nimic la intretinerea tatalui) .
Nu este drept,da' nu-i drept sa impartim egal bruma de avere care va ramane dupa decesul tatalui,cand noi il ingrijim,efectiv,nu putem pleca nicaieri , (de mai bine de doi ani) impreuna , iar ei , cu familiile lor isi vad linistiti de nepotei si plimbari !!!!
Cum ne invatati ?
Cu respect , Rodica si Petrica Leah
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul va putea fi atacat, fratii isi vor putea revendica drepturile succesorale, fiind rezervatari.
Tot un contract de intretinere v-ar oferi mai multe certitudini.
Insa, si daca veti imparti cu fratii in final, nu ar fi nedrept, fiindca legea , dar si morala, ne cere sa acordam ingrijiri parintilor nostri,cand ei se afla in nevoie, fara sa ne gandim la recompense:)
Contract de intretinere sau de vanzare cumparare cu declaratia celorlalti frati in act ca sunt de acord cu aceasta instrainare, astfel ei nu vor mai putea ataca actul.
Testamentul este un act esentialemente revocabil, prin simpla vointa a testatorului, fiind lipsit, asadar, de efectele pe care le va produce.


Actele cu titlu gratuit (donatiile si legatele ) pot fi revocate , in termen de trei ani de la decesul autorului lor , daca mostenitorii rezervatari ( sotul supravietuitor , descendentii si copiii) sesiseaza instanta de judecata, in vederea reductiunii liberalitatilor excesive .


Contractul de intretinere este un contract cu titlu oneros, intretinatorului incumbandu-i obligatia de a a asigura subzistena intretinutului, de-a lungul vietii.


Acest contract este unul intituitu personae,rezolutiunea putand fi ceruta daca este nesocotita obligatia legala de intretinere.


Poate fi incheiat si un contract de vanzare-cumparare.
Orice contract poate fi desfiintat , daca are o cauza ilicita sau imorala, sanctiunea fiind nulitatea absoluta.


Succes.


Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea bunurilor Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata , Am trei intrebari : a ) As dori sa stiu CE ACTE TREBUIE SA CUPRINDA UN DOSAR, in vederea intocmirii Contractului de ... (vezi toată discuția)
Testament neatacabil Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Doresc si eu cateva informatii despre un testament. Mama a decedat,fara sa imparta averea(casa) celor trei copii.Tatal , ramas in viata, ... (vezi toată discuția)
Mosteniri Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , Astazi ar fi trebuit sa dezbatem , cei trei frati, mostenirea ramasa in urma decesului parintilor . EU , unul dintre cei trei mostenitori, am ... (vezi toată discuția)