avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Taxare avantaje sub forma dreptului la stock options ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Taxare avantaje sub forma dreptului la stock options plan

Buna ziua,

Cf Codului fiscal (art.55 si art.296^15), avantajele sub forma dreptului la stock options plan, nu sunt taxabile la momentul acordarii si la momentul exercitarii.
Avem urmatoarea speta: un angajat primeste actiunile in 2009, insa le poate exercita peste 3 ani (in 2012), moment in care acesta poate decide sa le pastreze sau sa le vanda. La acest moment, angajatul decide sa vanda doar o parte din actiuni. Care este regimul taxarii acestor actiuni? Se taxeaza valoarea totala a actiunilor la momentul in care angajatul are drept de vesting (poate dispune de ele)? Se taxeaza doar suma obtinuta in urma vinderii respectivei parti din actiuni? Care sunt taxele aplicabile in ambele cazuri: impozit sau impozit+contributii sociale? Care este momentul exercitarii: momentul in care angajatul poate dispune de actiuni sau momentul efectiv al vanzarii acestora?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rodica Teodorescu , Consultant fiscal 12:55, 3 Aprilie 2012
Opinia mea este ca venitul realizat, de fapt castigul, se impoziteaza potrivit art.67 Cod fiscal, ca venit din investitii, iar pe partea veniturilor salariale nu apar avantaje taxabile ca urmare a tranzactionarii valorilor respective.
In cazul transferurulir titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, persoana fizica stabileste , declara(formular 225) si plateste impozitul (16%).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Employee stock option MIHAI BRATESCU MIHAI BRATESCU As dori sa aflu daca legislatia romaneasca reglementeaza atribuirea de actiuni slariatilor in sistemul \"Employee stock option\" (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni sa in 2011 si declaratii de depus apetra apetra In cazul vanzarii de actiuni detinute la un SA in care retinerea si virarea impozitului s-a facut de catre cumparator, vanzatorul cetatean strain al unei tari ... (vezi toată discuția)
Impozit la vanzare firma ContSters283832 ContSters283832 Buna seara , capitalul unei firme este 2000 ron , banii mei personali ca si administrator (cont 4551) sunt de 100.000 ron iar marfa este de 200.000 ron , ... (vezi toată discuția)