avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la asistenta medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la asistenta medicala

Fiul meu s-a intors din strainatate unde a lucrat cu contract de munca 2 ani in constructii,inainte de asta a lucrat un an la o firma de profile termopan cu contract de munca ,acum este sofer la o firma de transport de 3 saptamani cu contract de munca conform legii.El nu este inscris la nici un medic de familie in acest moment,a dus o adeverinta de la locul actual de munca la medicul familiei mele,unde am incercat reinscrierea lui,medicul a refuzat trimițănd-ul la casa de sanatate de unde trebuia sa aduca un document acestuia.La casa de sanatate i-a fost refuzat emiterea unui astfel de document,mentionand ca trebuie sa plateasca o suma de 260 ron pe 6 luni inainte,doar atunci va putea primii actul prin care medicul sa-l primeasca in evidenta lui!!
V-a rog spuneti-mi daca aceasta metoda folosita de casa de sanatate este legala si daca trebuie sa urmam acesti pasii pt. a avea dreptul la asistenta de sanatate gratuita(gratuita .....nici de-cum!!!!)
Multumesc foarte mult!:(
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:15, 2 Aprilie 2012
În România asistenta medicala uzuala nu este gratuita ci de ia beneficiaza numai persoanele care platesc o asigurare medicala.

Conform legii, gratuita este doar asistenta medicala de urgenta.

Plata retroactiva a asigurarii pe ultimele 6 luni nu mi se pare nici corecta si legala.
Legea sanatatii din Romania prevede extrem de clar persoanele care beneficiaza de asistenta medicala gratuita. In mare se incadreaza in prevederile legii pensionarii, gravidele, somerii, elevii si studentii pana la implinirea varstei de 26 de ani. Baiatul dvs a realizat venituri din contracte de munca. El este asigurat astfel doar pe durata desfasurarii acelor contracte si DOAR pe teritoriul statului unde a cotizat. In toata UE primeste asistenta medicala in urgenta. Asa este si normal. Incercati dvs sa mergeti in Spania la medic. Daca nu este urgenta medicala tratata in serviciul de urgenta, va arata usa. Asa este normal.
Din moment ce exista obligatia reglementata prin lege de a te asigura si nu poti face dovada platii contributiei,esti considerat debitor ,dator la FNUASS,perioada luata in calcul este cea pt.toate creantele catre stat ,si anume 5 ani.
Deci,se va lua in calcul in acest sens, perioada anilor 2007-2012,iar in functie de situatia concreta ,adica s-au realizat/nu s-au realizat venituri,s-a contribuit/nu s-a contribuit pt. acele venituri,casa va stabili datoria concreta.

Va incadrati fie la art.28din Norme 617/2007:
ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.

fie la prevederile art30:
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate schizofrenie kitttty kitttty Buna ziua , Fratele meu sufera de schizofrenie grefata de la 16 ani, acum avand 29.Din 2001 pana in prezent a fost internat de cateva ori la urgenta dar nu ... (vezi toată discuția)
Plata cass mshboss1 mshboss1 Buna seara! Daca o persoana care nu a platit asigurari de sanatate are nevoie de asistenta medicala,cum trebuie sa procedeze pentru a intra in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire bibi14 bibi14 Buna ziua, Am o mare dilema. Am lucrat de pe 8 ianuarie pana pe 18 februarie, cand mi.-am dat demisia. Am fost saptamana trecuta la CAS Iasi si apaream ... (vezi toată discuția)