avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratora nu mi-a eliberat chitanta in urma platii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratora nu mi-a eliberat chitanta in urma platii

Am si eu o nelamurire.Am fost dat in judecata ca am avut de plata 4700 lei restanta,nu am reusit sa-i dau in timpul oferit de administratie si s-a apelat la executor judecatoresc,intr-un final cu tot cu executorul plata era de 6000 lei.Am facut rost de bani si am platit ,acum sunt la zero cu tot si ma mentin la zi numai ca de 2 luni incoace administratora mi-a spus ca a facut ea o greseala si mi-a incasat mai mult adica suma defapt nu era 6000 lei ,nu stiu exact de ce si mi-a spus ca am in jur de 400 lei in plus dati decat trebuia.Pentru chestia asta pentru ianuarie si februarie 2012 nu mi-a eliberat chitanta ci la cererea mea mi-a scris pe niste biletele suma achitata fictiv si suma ramasa din diferenta aceea,apoi a pus stampila si a semnat ,nelamurirea mea este ca daca dansa are in cap cine stie ce sa ma acuze pe viitor ca nu am platit in lunile astea in care m-a asigurat ca figurez ca am platit ,hartiile astea stampilate si semnate de dansa au vreo valoare sa pot dovedi ca am platit?si daca nu au nicio valoare ce ar trebui sa fac pentru ca eu i-am cerut chitanta doar ca dansa a zis ca nu e nevoie de nimic ci ma anunta ea cand se recupereaza suma aia si pot sa incep sa platesc cu adevarat .Ea nici acea foaie stampilata si semnata nu mi-ar fi dat-o daca nu ii solicitam eu .Va rog sa ma sfatuiti ce am de facut si daca sa stau linistit sau nu,multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:40, 5 Aprilie 2012
Asa e cum spuneti dv. @adriantot, dar in factura la electrica scrie 200 si omul plateste 500, adica in avans 300.
In cazul doamnei insa, dumneaei a achitat suma care era inscrisa in documentul de la executor, adica 6000 scria, 6000 a achitat, pe chitanta nespecificandu-se ca ar fi platit vreo suma in avans.
Asadar trebuie sa existe o justificare pentru ca are restanta negativa, aceasta nu a aparut din senin, trebuie aratat printr-un PV de comitet ca s-a recalculat datoria, ca in loc de 6000 cat i s-a cerut prin hotarare judecatoreasca are de plata numai 5600 de lei, surplusul de 400 considerandu-i-se in urma recalcularii ca fiind un avans pentru lunile ianuarie in suma de....si pentru februarie in suma de......
Acest PV in subtext este si o "chitanta" pentru justificarea platii atat in contabilitate, cat si (al doilea exemplar) pentru persoana in cauza.

Presupunand ca nu exista acest PV, ca la dosar nu este decat hotararea pentru plata celor 6000 lei, presupunand ca se schimba presedintele sau cenzorul sau administratorul, ca se face o verificare a gestiunii de catre oameni care nu au avut cunostinta despre cazul acesta si dau de restanta negativa care nu este justificata nicicum....nu i se va pune la plata aceasta suma zisa "neachitata"?
elga50 a scris:

Presupunand ca nu exista acest PV, ca la dosar nu este decat hotararea pentru plata celor 6000 lei, presupunand ca se schimba presedintele sau cenzorul sau administratorul, ca se face o verificare a gestiunii de catre oameni care nu au avut cunostinta despre cazul acesta si dau de restanta negativa care nu este justificata nicicum....nu i se va pune la plata aceasta suma zisa "neachitata"?

Nu exista un dosar cu o hotarare pentru plata celor 6000 lei! Cei 6000 lei sunt formati din mai multe sume, de exemplu:
- 2700 lei restante stabilite de instanta
- 700 lei penalizari stabilite de instanta
- 200 lei reparatii stabilite de instanta
- 100 lei fond de rulment stabilit de instanta
- 500 lei cheltuieli de judecata stabilite de instanta si platite de asociatie
- 500 lei valoarea expertizei stabilita de instanta si achitata de asociatie
Total 4700 lei stabiliti de instanta.
Apoi urmeaza cheltuielile cu executorul, de exemplu 1300 lei.
Si-asa rezulta, in mare, cei 6000 lei cu tot cu executor platiti acum de @iburlacu26.
Dar de la actionarea in instanta, in cursul procesului, al demersurilor facute de executare, proprietarul a mai facut alte restante si alte penalizari, dar poate a mai facut si ceva plati pentru anumite capitole...
Am avut un caz concret si instanta l-a obligat pe proprietar sa plateasca suma de 4700 lei asa cum am explicat-o mai sus. Omul, primind hotararea instantei, nu a mai asteptat sa fie executat, ci s-a dus la banca si-a achitat in contul asociatiei suma de 4700 lei. Achitase toate lunile de la data cand a fost actionat in instanta, asa ca teoretic ar fi trebyuit sa fie la "zero".
Dar cum in perioada cat a durat procesul (un an si jumatate), asociatia a incasat venituri din chirii, i-au fost repartizati si acestui proprietar sume in total de 500 lei in fondul sau de reparatii. Din acei 500 lei in evidenta asociatiei s-au scazut cei 200 lei restante la repartii care erau solicitati in instanta chiar inainte de pronuntare fara a mai fi timp si nici cazul sa instiintam judecatorul.. Asa ca dupa ce a achitat cei 4700 lei prin banca omul nostru are platit in plus 300 lei.
Daca nu m-am facut inteles este numai vina mea si pot reveni cu alte exemple concrete.

Adesea, aici pe forum, vedem oameni care reclama ca au platit o suma de bani care trebuia sa-i stinga debitele si-acum apare iar cu restante si penalizari... Sigur ca atunci omul se poate gandi ca a fost inselat si solicita explicatii, documente, mod de calcul...
Dar atunci cand plateste o suma pentru a stinge o datorie si-apoi i se aduce la cunostinta ca a platit mai mult si ca se va tine cont de aceasta suma platita ca avans pentru intretinere, nu vad de ce atata panica, suspiciune, solicitatea de decizii ale comitetului, procese verbale...!?
Oare pentru ca cel care tine aceste evidente, este cinstit?
Da, tebuie luat la intrebari si cercetat pentru ca fiind cinstit mai avut si tupeul sa aduca la cunostinta unui proprietar ca a platit ceva in avans.#-o

Aici nu e vorba de moralitate sau....nu acum.
Sigur ca e o intamplare fericita ca mai exista si oameni corecti.
Eu m-am referit strict la partea tehnica, ca atat in contabilitate cat si omului trebuie sa ii asiguri un document care sa ateste operatiunea de corectare a calculelor.
Nu mi se pare a fi mare lucru sa se scrie pe o foaie de hartie ca s-a corectat suma de 6000 lei cu -400 lei din cauza cutare si cutare si ca aceasta suma se va constitui in plata in avans a cotelor pe luna cutare cutare....

Personal tin gestiunea si evidenta ca si cum la miezul noptii ar veni un control financiar peste mine. Probabil sfatul pe care l-am dat este si din cauza acestei mentalitati a mea, aceea a drobului de sare. Asa am fost invatata de un contabil batran.... ! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii asociatii de locatari macrita macrita Buna ziua, Din anul 2009 am refuzat sa mai platesc datoriile la asociatie , deoarece am fost chemata la politie si mi s-a spus ca pentru apartamentul meu ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii gavrilacami gavrilacami Buna seara.Ne -a dat in judecata pt.neplata intretineri am datorie de 4300 ron la un ap.de 2 cam. Apartamentul este pe numele soacrei care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Pot fi dat in judecata daca am restante de peste 3 luni? florenta_22 florenta_22 La noi s-a schimbat administratia,persoana respectiva nu este calificata,majoritatea locatarilor sunt nemultumiti de dansa. 1. Am platit intretinerea si pe ... (vezi toată discuția)