avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CNAS - dividende
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CNAS - dividende

In anul 2010 am primit dividende in valoare de 39 RON.
Acum am primit de la CNAS o hartie intitulata "EXTRAS DE CONT", prin care ma instiinteaza ca in conformitate cu dispozitiile in vigoare la data de 31.12.2011 figurez cu urmatarele debite:
Natura obligatiei: Contrib.asociat,chirii,etc.
Contributie:396
Majorari/dobanzi:54
Penalitati de intarziere:59
Am cerut explicatii la casa judeteana.Am primit raspuns: "Se refere la dividendele din 2010". Nu am inteles nimic.
Intrebarea mea este:
-Cine trebuie sa plateasca aceasta contributie si in ce cuantum? eu sau cei care platesc dividendele?
Mentionez ca nu am alt venit. Ar fi absurd sa trebuiasca sa platesti mai mult decat ai primit.
Va multumesc.
Va cer scuze daca nu am incadrat corect mesajul.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
mariana1950, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:21, 3 Aprilie 2012
Cf. art 13 din Norme 617/2007:

ART. 13
(1) Veniturile din dividende si dobanzi prevazute la art. 257 alin. (2) lit. e) din lege reprezinta veniturile din investitii, asa cum sunt definite acestea in Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligatia platii contributiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contributia pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care se face plata dividendelor.

Potrivit Potrivit art. 257 din Legea 95/2006 privind reforma in sanatate, astfel cum a fost modificata incepand cu 1 ianuarie 2011 prin OUG 107/2010 si prin OUG 117/2010, contributia la asigurarile sociale de sanatate datorata de asigurat se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
......

f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), alin. (22) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.


Deci,daca ati obtinut un astfel de venit,obligatia de a plati contributia la sanatate va apartine,suma de plata este de 5,5%din venitul astfel obtinut,dar venitul nu poate fi sub valoarea unui salariu minim brut/tara,asa incat daca in 2010 ati obtinut un divident lunar in suma de 39lei,cei 5,5%nu se vor aplica supra acestu venit,ci asupra sumei de 600lei,care era sal. minim brut /tara in acel an.
Va multumesc .
Suma de 39 RON este pe AN nu pe luna.(Actiuni primite de la stat si depuse la intreprideri sau SIF-uri).Este absurd sa fi nevoit sa platesti mai mult decat primesti!Eu banuiesc ca aceste sume sunt nete deci au fost impozitate ,cas,etc.. de catre cel care le-a platit(intreprindere in cazul meu).Dar,mai bine pui omul pe drumuri decat sa actualizezi baza de date!
V-am explicat,pt. aceste sume,contributia la sanatate nu s-a retinut de catre SIF sau intreprinderea la care aveti actiuni, ci dvs. ca beneficiara a venitului din dividente aveti aceasta obligatie de a plati contributia,,,,aceasta este legea actuala,nu va pune nimeni pe drumuri si nici nu este o dubla contributie platita ,atat de catre fondul de investitii sau intreprindere si dvs.
Am inteles . Pentru 39 lei primiti pe un an, eu trebuie sa platesc 396+54+59 lei!!!!!!!!!!!!
In aceste conditii voi intra in GREVA FISCALA.
Va multumesc mult pentru timpul acordat.
Da,datoria de baza este considerata ca fiind contributia de 5,5%pt. un venit anual in 2010de 600x12luni=7200leix5,5%=396lei,celelalte 2 sume reprezinta penalizarile ....
caci venitul minim ce se ia in calcul este valoarea unui sal. minim brut/tara.
Nu stiu sincer daca greva fiscala va ajuta cu ceva,sau daca este solutia cea mai inteleapta,probabil daca nu veti plati dupa termenul de scadenta se va ajunge pana la executare silita.legea le da acesta posibilitate de recuperare a datoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cas happycat happycat Sunt coasigurata din anul 1995,am 53 de ani si in anul 2011 ,din economiile familiei,si nu din alte surse,am deschis un cont in banca.In luna ianuarie 2012 am ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate de 5,5% din venitul obtinut din vanzarea unei locuinte? hellen09 hellen09 Anul trecut, in noiembrie, am vandut o locuinta. Pentru plata contributiei la sanatate, ca persoana fara venit, in luna mai 2011,mi s-a cerut o adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Contributie asistenta sanatate pentru dividente valeriurv valeriurv Un pensionar cu o pensie de cca. 2000 lei pe luna in anul 2009 si care primeste dividente trebuie sa plateasca CASS ? (vezi toată discuția)