avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,

as dori sa stiu ce termen este pentru a declansa succesiunea dupa decesul unui parinte, cine o poate face, si care este procedura.
va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: VoL , utilizator 12:12, 4 Aprilie 2012
conform NCC aveti termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii(data decesului) pentru a va exprima optiunea care poate fi :acceptare expresa sau tacita(executarea unui act pe care doar un mostenitor il poate face, ex. : preluarea in stapanire/folosinta a unor bunuri) sau neacceptare. Daca reusiti sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului veti fi scutiti de plata impozitului datorat la preluarea masei succesorale.
Cererea propriu-zisa de deschidere a succesiunii o face orice mostenitor interesat (sot supravietuitor, fii/fiice) in fata notarului public si o depune la biroul acestuia impreuna cu certificatul de deces, acte de stare civila doveditoare a filiatiei mostenitorilor fata de defunct, acte de proprietate asupra bunurilor detinute de defunct. Primiti apoi termen la care se prezinta toti mostenitorii si martorii(2) pentru definitivarea procedurii si eliberarea certificatului de mostenitor.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
VoL, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune a copilului Saskulete Saskulete Poate pierde dreptul la succesiune un copil (major) provenit dintr-o casatorie anterioara a defunctului sau tata, daca nu si-a exprimat optiunea in cele 6 luni ... (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)