avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Putem sa trecem de la pensie de invaliditate la pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Putem sa trecem de la pensie de invaliditate la pensie anticipata?

atat eu cat si sotul meu suntem in pensie de boala ,am dori sa stim care este varsta
legala de a iesi in pensie anticipata?multumesc pentru raspuns anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:03, 5 Aprilie 2012
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.Precizati luna si anul nasterii pentru fiecare.
ART. 62 LEGEA 263/2010
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta Lege.
-varsta standard pt barbati este de 65 ani iar pt femei de 63 ani, iar stagiul cumplet de cotizare este de 35 ani atat pentru femei cat si pentru barbati). adica pentru un barbat varsta este de 60 ani cu un stagiu de cotizare de 43 ani (35+8), iar pt o femeie este de 58 ani cu un stagiu de cotizare tot de 43 ani (daca ati avut grupe de munca se va modifica)
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
misuku81:

1. Ati citat trunchiat din Legea 263/2010 si cele spuse de dvs. sunt adevarate numai partial.

2. Varsta standard de pensionare si stagiile complet si minim de cotizare sunt in functie de data nasterii si de sexul persoanei (cel putin pana se ajunge la varsta standard maxima si stagiile de cotizare maxime).
buna seara,
pentru sotul meu :nascut in 16.02.1950
pentru mine:18.07.1957
multumesc pentru atentie.

Alte discuții în legătură

Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)
Pentru pensionare inainte de 65 de ani EugenPurdea EugenPurdea Buna,vreau sa stiu daca ma pot pensiona mai repede de 65 de ani? (vezi toată discuția)