avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta limita pentru pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta limita pentru pensionare

Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi la pensie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 4 August 2022
Va puteti pensiona la 63 de ani.
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Daca in prezent nu mai lucrez pot iesi la pensie anticipat sau e obligatorie pensia la limita de varsta?Trebuie sa mai lucrez undeva pentru a avea stagiul complet de cotizare?
Puteti iesi la pensie anticipat cu maxim 5 ani inainte de limita de varsta, adica la 60 de ani si doar daca aveti un stagiu de cotizare (fara perioadele asimiltate) de minim 35 de ani.
multumesc

Alte discuții în legătură

Pensia anticipată parțială Victor vacaru Victor vacaru Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala Multumesc (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)
Cand poate iesi la pensie tata? Alexandraioana Alexandraioana Buna ziua.Scuzati deranju` dar am cautat pe internet si mi`am cam prins urechile. Tatal meu este nascut in 26.09.1952 are vechime 31 ani din care 23 ani ... (vezi toată discuția)