avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O salariata care a nascut la 7 luni nu a primit ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O salariata care a nascut la 7 luni nu a primit certificat medical

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :

o salariata care a nascut la 7 luni pe 21 martie, NU era in timpul concediulului de sarcina si leuzie, de la spital nu i-a eliberat nici un certificat medical pe perioada cat a stat in spital 21-26 martie (pe motiv ca spitaul nu elibereaza certificat medical la internare si nici la externare) si nici medicul de familie nu i-a dat nici un concediu medical, decat abia cu 1 aprilie. In acest caz, este corect asa sa nu-i elibereze certificat medical pentru perioada 21-31 martie ? in aceste zile trebuie sa o trec fara plata .....

cele 42 zile din concediu de leuzie le calculez incepand cu 1 aprilie de cand am concediul medical indemnizatie 08 ? si tot de la 1 apr calculez cele 126 zile concediu prenatal si post natal ?

Multumesc anticipat!
Nu este corect .
Cf.ART. 45 din Norme 60/32/2006:
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia în evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevăzută de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de medicul de familie care are în urmărire lăuza.


Pentru perioada 21-26martie concediul trebuia eliberat de medicul din spital,mai apoi prelungirea de catre medicul de familie.Cele 42 de zile ar trebui sa curga din data de 21 martie,data la care femeia a nascut si este prima zi de concediu postnatal.


Cum trebuie procedat?In cf. cu prevederea art.17(4)din aceleasi norme:

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
#B
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);


Asadar,mamica sa se prezinte la medicul din spital care a asistat-o la nastere si sa solicite
cm postnatal ce i se cuvine de drept.Nu inteleg care este cauza refuzului eliberarii la externare a acestui cm.
cei de la spitalul universitar de urgenta elias obstretica ginecologie I Bucuresti, dupa cum a spus salariata, ca ei nu elibereaza certificate medicale, ca nu au mai eliberat la nimeni care a nascut .....o fi posibil asa ceva ?

au dat salariatei doar un bilet de externare(data internarii 21.03 si externarii 26.03)

si nici medicul de familie nu vrea sa-i elibereze CM pentru 27-31 martie, dupa externare, i-a dat de la 1 aprilie

mai beneficiaza de cele 126 de zile si de cand se calculeaza , de la data nasterii sau de la 1 aprilie de cand are 1 zi de concediu ? in conditiile cand nu i se va mai elibera un alt CM pentru perioada 21-31 martie?
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sunati la Casa de Sanatate Bucuresti si interesati-va daca medicul respectiv are o conventie pt. eliberare de cm incheiata cu casa,mai exact daca este trecut pe lista medicilor din spitalul respectiv care pot elibera cm.Daca este,chiar sa stiti ca nu ar exista niciun motiv obiectiv pt. refuzul acordarii acestui cm.(platiti cei 0,85%pt. concedii,ati eliberat adeverinta de asigurat salariatei cred).
Daca se refuza eliberarea unui cm din 21,atunci cele 126 de care va putea beneficia se calculeaza incepand cu prima zi de cm,respectiv 1 aprilie...
Ultima modificare: Vineri, 6 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine imi da concediu medical pentru perioada in care am fost internata in spital ca sa nasc? rafaelapreda rafaelapreda Va rog sa-mi spuneti cine trebuie sa-mi dea concediu postnatal intrucat medicul meu de familie refuza sa-mi dea concediu pe perioada internarii in spital pt ... (vezi toată discuția)
Cand pot intra in prenatal? andreeaclaudia888 andreeaclaudia888 Buna ziua, am citit legea referitoare la concediul de prenatal cu cele 126 de zile din care minim 42 trebuie sa fie pastrate dupa nastere. Sunt in saptamana ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal getazanf getazanf doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)