Cele 2 alineate se refera la faze distincte ale procesului penal.Astfel, daca sotul dvs. va fi trimis in judecata, cum pentru infractiunea pentru care s-a pus in miscare actiunea penala legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare, va fi necesara asitenta juridica , fie din oficiu, fie aparator ales.
Ok! Eu am inteles ce spune-ti dumneavoastra! Eu sunt studenta anul - I - In cadrul unei facultati de Stiinte Juridice , specializare Drept ! Nu am ajuns sa fac Dreptul Penal, dar cunosc acest caz si nu pricep cum se aplica si daca se aplica in acest caz Art 171 alin (3)din Codul de Procedura Penala ! Este vorba de un caz de tentativa de santaj,incadrare din cate stiu 2ani -7ani!inculpatul a fost retinut pentru cateva ore impreuna cu alti inculpati ,dupa care ii s-a dat drumul ,restul inculpatilor ramanand in arest preventiv (unii nu toti ).In aceste cateva ore ii s-a adus la cunostinta ca este retinut la fel ca si ceilalti pentru un santaj,dar nu si daca el este acuzat de acest santaj. A fost eliberat ,nu a fost retinut nici 24 ore,nici nu ii s-a luat nici o declaratie in acest timp,doar ii s-a adus la cunostinta cea ce am spus mai sus. Dupa vreo luna a fost sunat sa se prezinte la judecatoria x la domnul procuror y. S-a prezentat .Acolo si at i s-a prezentat ca este acuzat de tentativa de santaj cu incadrare intre 2 si 7ani ) si ii-a fost prezentat dosarul si declaratiile a doua persoane (parti vatamate ) care spuneau 1 " Nu il cunosc pe ..... si nu l-am vazut in data cutare i locul cutare " si parte vatamata 2 " nu stiu daca a fost in data cutare in locul cutare , era inca o pers.intr-o masina....asa mai departe ,dar nu stiu daca era el sau altcineva,posibil sa fi fost,nu stiu "( am declaratiile ,din acest motiv stiu ) asa partii acuzate ii s-a luat o declaratie , a dat-o ,pe loc ,fara sa fie asistat de avocat din oficiu sau ales ( nu intru in detalii fiindca nu este cazul,si este sigur tot ce spun intrucat eu l-am insotit in acea zi fiindu-mi ruda ) in acest moment i-si savarseste pedeapsa primita dupa un proces , Este o persoana fara ateccedente penale , nu inteleg cum s-a dat o sentinta cu inchisoare pt G. , avandu-secele doua declaratii de mai sus a partilor vatamate si alte declaratii care sa il invinuiasca pe G. nu au existat ! Acest caz ,ma determinat sa urmez si cursurile Facultatii de Stiinte Juridice fiindca poate peste 10 ani sa fie o sa gasesc raspunsul ce s-a intamplat aici, eu fiind de profesie Asistent Social cu facultate si Masterat in accest domeniu . Dar pe minema int.dc s-a incalcat Art 171,alin (3).? Dc. pute-ti sa-mi spune-ti !
Ok am int., este valabil doar in cazul in care s-a primit o sentinta care este de 5 ani sau peste 5ani si doar in cazul in care in fata instantei nu ar fi fost asistat de avocat ! Nu , am inteles bine ? Si pentru a ramane mai surprinsi,in acest caz partile vatamate si in fata instantei si-au mentinut declaratia cu privire la inculpatul G. si singura acuzatie adusa pt G.de catre procuror a fos " Las ca stiu eu ca esti prieten cu W " si o convorbire telefonica care suna asa ; "w: ceau,G. Ce faci ?
G:acasa, W:nu poti sa vi la magazinul x sa ma ajuti sa aleg un cado pt.... "
G:vin acum." Iar asa zisa faptade care este acuzat are loc peste 10 ore aprox. si la 80 km de unde locuia G si de magazinul unde a fost chemat de catre W. Si cei unii dintre cei care au fost retinuti in prima faza pt 24 h ,respectiv 30 zile pt.aceasta fapta (cand ge a fost trimis inap.acasa ) au disparut ca prin minune din dosar , nici macar in fata incipienta a procesului nu au mai fost ,efectiv au disparut din dosar !
[Editat - Ramaneti va rog la problema adusa in discutie si evitati consideratiile generale asupra justitiei din Romania. Multumesc pentru intelegere]
Nu cred ca a fost in stare de retinere.
Daca a fost retinut trebuia sa aiba avocat din oficiu.
Simplul fapt ca nu a fost lasat sa plece organele de politie nu se considera retinere cateodata.In general avocatul vine si intreaba daca poate sa plece persoana mai inainte de a fi audiata.
Fara a se vedea dosarul cauzei nu se poate raspunde strict la aceasta intrebare deoarece sunt aspecte care fac diferenta dintre o situatie si alta.
Vreti un raspuns simplu la chestiuni deosebit de controversate si care necesita aparari complexe.
Cat priveste faza de judecata depinde de alineatul pe care s-a facut incadrarea juridica.
Si acesta este un aspect esential.
Sunt N variante posibile...cu schimbari de incadrari juridice, etc...