avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca lucrez in fiecare week-end 8 ore pe zi ... la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca lucrez in fiecare week-end 8 ore pe zi ... la cate zile libere am dreptul?

Buna Ziua! Multi dintre dumneavostra cunoasteti problema mea si tocmai de asta am decis sa va pun urmatoarea intrebare: Daca lucrez Luni, Miercuri, Vineri, Sambata si Duminica (asta este programul pentru fiecare saptamana, stabilit de angajator) am dreptul doar la cele 2 zile libere Marti si Joi? Atat doar?:O:O:OCineva-mi spunea ca ar fi trebuit sa-mi dea cate 2 zile libere pentru fiecare week-end lucrat + un spor de 25% (parca?!)...! Este adevarat? Si daca eu lucrez de Sarbatorile legale trebuie sa-mi dea tot o zi libera sau sa-mi dea salariu pentru ziua lucrata +100%..(numai inteleg nimic din legea asta)?! X-(X-(X-(Angajatorul spune ca nu-mi va da decat 2% marire pe ziua lucrata atunci cand este sarbatoare legala (cum este Pastele etc..):((:((:((
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Aprilie 2012
ContSters160566, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters160566 , utilizator 09:17, 10 Aprilie 2012
Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. (3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Dupa cum vedeti C. Mun nu specifica un mod expres cuantumul sporului pe care angajatorul trebuie sa-l acorde pentru zilele de weeend lucrate. Se mentioneaza doar atat:un spor....care e stabilit , de regula, prin negociere directa intre angajator si angajat prin CIM sau prin Regulamentul intern...mai plangeti si mai suspinati putin la angajator..;)poate-l mai mariti un pic ..2% e putin..

In ceea ce priveste sarbatorile legale, - 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai;
prima şi a doua zi de Rusalii;Adormirea Maicii Domnului; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun;
Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare]
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Si aici, iarasi nu prea sunteti in castig cu banii daca vi se acorda timp liber corespunzator..

Multmuesc pentru raspuns @ela david! Sa vad ce va fi de facut acum de Paste... poate-mi vor da macar zile libere daca nu au sa-mi dea bani (desi ma indoiesc ca n-ar avea de unde sa-mi dea bani in aceasta perioada... cand toata lumea vine la Biserica si lasa bani?!...X-(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii loscarlos loscarlos Intr-un an calendaristic sunt mai multe zile declarate sarbatori legale. In mod normal aceste zile ar trebui sa fie libere, dar din pacate unii sunt nevoiti sa ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale de craciun Coolflo Coolflo Buna seara, In primul rand va multumesc ca existati. In al doilea am o problema pe care nu am putut-o rezolva cautand informatii cu ajutorul motoarelor ... (vezi toată discuția)