avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vreau sã-i dau în judecatã pe agenti pentru abuz, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vreau sã-i dau în judecatã pe agenti pentru abuz, pe vînzãtoare pentru furt si agresiune si pe sefa magazinului pentru instigare. Cum aflu datele lor personale?

Intru în autoservire. La casă vînzătoarea vrea să mă percheziționeze, eu refuz (legea nu zice că vînzătoarele au drept de percheziție). Vînzătoarea îmi reține banii, deci FURT. Apoi mă agresează, încercînd să mă percheziționeze, deci AGRESIUNE. În acest caz, sun la 112. Agenților de poliție foarte inteligenți nici prin cap nu le trece s-o ia la întrebări pe vînzătoare pentru furt și agresiune, ci mă percheziționează pe mine FÃRÃ MANDAT și mă amendează pentru tulburarea ordinii publice! Am contestat amenda, dar, în același timp vreau să-i dau în judecată pe agenți pentru abuz, pe vînzătoare pentru furt și agresiune și pe șefa magazinului pentru instigare. Cum aflu datele lor personale, ca să știu pe cine dau în judecată? Am făcut o sesizare la poliție, dar răspunsul e că ei furnizează datele personale „doar la solicitarea unităților de Parchet sau a instanțelor de judecată”. Eu cui să mă adresez? Ideea e că nu știu cum le cheamă pe acele persoane, deci cineva trebuie să facă o investigație.
Cel mai recent răspuns: sorein , utilizator 21:30, 27 Aprilie 2012
1. Am explicat clar că vînzătoarea a INTENȚIONAT să mă percheziționeze (evident că atunci cînd dădeam să ies!), dar nu i-am permis. La refuzul meu, ea mi-a reținut banii. Despre care procedură standard aplicată de polițiști e vorba??? EU (EU!) am chemat poliția pentru că vînzătoarea mi-a furat banii. Procedura ar fi fost să o ia la întrebări pe hoață (fiind și agresoare), nu să mă percheziționeze pe mine.

Prezentarea e succintă pentru că atît de simplu a fost (în plus nu m-aș apuca să scriu povești aici, nu e literatură).

Care sînt acele „organe de cercetare penala” care-mi pot da datele despre persoane, dacă poliția refuză să mi le dea? Eu pe cine dau în judecată? Pe niște persoane fără nume și fără adresă? Poliția refuză să-mi dezvălui numele celor 3 agenți. Eu cum aș formula o plîngere? „Îi chem în judecată pe cei 3 agenți care au fost la data de... în locul...., dar ale căror nume nu le cunosc”? Așa???

2. Cum să nu fie FURT? Vînzătoarea și-a însușit banii mei, chiar dacă pe timp limitat. Dacă un hoț îți ia mașina din parcare, se plimbă cu ea, iar apoi o abandonează, ce e? Nu e FURT? Hoțul nu și-a însușit obiectul pentru totdeauna, ci temporar, dar tot FURT e. Dacă nu e furt, ce e? Sechestrare? Orice ar fi, o vînzătoare nu are dreptul/atribuția legal(ă) să-și însușească banii altuia, chiar temporar.

3. Polițiștii nu m-au agresat/jignit/amenințat. Pur și simplu au ajuns la o concluzie tîmpă: că eu aș fi tulburat ordinea publică. Cum am tulburat-o? Ținînd-o pe agresoare la distanță? Așa am fost recalcitrant? Trebuia să-i șoptesc? Răspunsul Poliției Municipiului a fost că ei și-au făcut treaba corect, în timp ce mie îmi este foarte clar că au făcut-o tîmpit. Cui i-aș putea reclama mai sus?

3. Despre RESPECT ziceam și eu! Respectul față de limba maternă. Am ajuns ultima țară din lume care nu știe să-și scrie limba la calculator. De ce continuăm să ne batem joc de ea? Cîți ani ne mai trebuie ca să învățăm cum să scriem ÃÎÂȘȚ? Iar un jurist ar trebui să știe că un act/document/contract făcut într-o limbă care nu există (limba păsărească) e NUL. Apoi e însuși respectul de forum. Dacă într-un forum de mașini povestești că ai o problemă la instalația electrică, iar un forumist îți recomandă să înnozi 2 fire și mașina-ți sare în aer, nu poți avea nici un respect pentru incompetență și pentru timpul pe care acela și l-a rupt. (Fără aluzii!) Tot respectul, toată recunoștința și toată admirația pentru cine e capabil să dea un răspuns competent. Competența reală nu se asigură cu o diplomă. Oamenii cu adevărat competenți sînt destul de puțini în orice profesie. De aia întrebăm mereu: Nu cunoști un medic BUN? Nu cunoști un avocat BUN?

Mulțumiri.

Nu ai specificat cum ti-a luat vanzatoarea banii. Ti-a luat banii din buzunar sau din geanta? Sau ai dat tu banii pe anumite produse si nu a vrut sa iti dea rest? Daca e asa atunci nu e nici vorba de furt. In cel mai rau caz fapta se incadreaza la abuz de incredere.
Oricum, in mod normal cand angajatii banuiesc pe cineva de furt, ei pot sa retina persoana respectiva dar au obligatia sa sune imediat la politie. In cazul de fata eu consider ca ei au gresit ca nu sunat la politie.
In rest, eu zic ca iti pierzi timpul cu un eventual proces. Nu ai nici o sansa nici in civil, nici in penal.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Dingo25, utilizator

Da aveți dreptate este furt când cineva îți i-a mașina și ți-o folosește și nu contează timpul cât a durat posesia hoțului, infracțiunea săvârșindu-se în momentul însușirii bunului pe nedrept, dar....nu doar asta contează. Am să reproduc art. 208 Cod Penal.

Art. 208. - Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la unu la 12 ani.
Se considera bunuri mobile și orice energie care are o valoare economica, precum și înscrisurile.
Fapta constituie furt chiar dacă bunul aparține în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârșirii acel bun se găsea în posesia sau deținerea legitima a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea în condițiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.

Înțeleg că v-a luat bunul fără consimțământul dvs., dar nu sunt îndeplinite condițiile ce țin de latura subiectivă a infracțiunii și anume scopul producerii infracțiunii, caz în care nu se poate reține infracțiunea de FURT, faptul că nu este infracțiunea de furt nu înseamnă că a fost un comportament corect sau nu înseamnă că nu a fost săvârșită o altă infracțiune.

Încerc să vă explic cât mai pe înțeles cum stă problema cu infracțiunea de furt:

1. Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia - bani sunt bunuri mobile, bani erau în posesia dvs.nu contează timpul cât vi le-a ținut, putea să fie și sub 1 min, infracțiunea consumându-se în momentul în care v-a deposedat de bani => condiție îndeplinită;
2. Bani au fost luați fără consimțământul dvs. => condiție îndeplinită;
3. Bunul trebuie să fie luat în scopul însușirii sau folosirii pe nedrept, din păcate condiția asta nu e îndeplinită.

Spuneți că vânzătoarea și șefa de magazin v-au agresat...de aceea am pomenit de infracțiunea de purtare abuzivă, nu mă refeream la polițiști. Dacă citiți articolul din postul meu anterior privitor la ce înseamnă funcționar în dreptul penal, vă dați seama că vânzătoarea poate fi subiect calificat al infracțiunii de Purtare abuzivă. Oricum cel mai important este să puteți demonstra, deci trebuie să aveți dovezi...din păcate chiar dacă v-ar fi lovit și nu aveți certificat medico-legal, martori, etc șansele să câștigați sunt foarte foarte aproape de zero.

Indiferent că alegeți o acțiune civilă sau una penală trebuie neapărat să aveți un avocat foarte bine pregătit și interesat, singur nu aveți nicio șansă. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar șansele dvs. de a câștiga sunt destul de reduse, oricum vă urez mult succes.
Cred că nu mai pot face mare brînză. Dacă mai contează, scenariul mai detaliat a fost cam așa: Intru în magazinul cu autoservire. Cumpăr un produs de 5 lei (aprox). Merg la casă. Dau vînzătoarei 10 lei și aștept restul. Ea ia banii, dar apoi vrea să mă percheziționeze. Eu refuz, returnez produsul și vreau banii înapoi și vreau să plec, dar ea are banii mei și refuză să mi-i înapoieze. Ãsta e FURTUL sau ce-o fi. DE AIA am sunat la 112, ca să-mi dea hoața banii înapoi. Nu aș fi plecat lăsîndu-i banii. Pînă a venit poliția, dilimanca a tot încercat să mă percheziționeze (da, erau camere de supraveghere), iar eu am ținut-o la distanță cu vocea. Faptul că m-am apărat de agresiunea unei înfierbîntate e tulburare a ordinii publice? Sincer, mai tare îi vreau pedepsiți pe agenți, după capul cărora apărarea de un agresor e tulburare a ordinii publice. După venirea poliției vînzătoarea mi-a dat banii înapoi. Evident că nu sustrăsesem nimic!

Faza asta cu „in mod normal cand angajatii banuiesc pe cineva de furt, ei pot sa retina persoana respectiva dar au obligatia sa sune imediat la politie" bate cîmpii foarte tare. În ce cod juridic scrie că un vînzător are autoritatea de a face arestări? Dar mulțimim și acestui fel de repondenți pentru timpul pe care și l-au rupt ;-)

(Sper că nu intrăm în aiureli că de ce nu m-am lăsat percheziținat, sau dacă am voie să returnez un produs sau dacă are dreptul o vînzătoare să-mi sechestreze banii sau alte asemenea nimicuri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Batuti de politie pytu26 pytu26 A-si dori sa aflu si eu cum trebuie procedat atunci cand esti batut de catre politie,am scos certificat medico legal si nu stiu unde trebuie sa fac plangerea ... (vezi toată discuția)
Am sustras din carrefour produse in valoare de 948 lei .a fost ... Loredana20234 Loredana20234 Am sustras din Carrefour produse in valoare de 948 lei .A fost chemata politia si apoi mi s-au luat amprentele.Nu am mai avut antecedente penale... e posibil ... (vezi toată discuția)
Furt Cristina Ifrim Cristina Ifrim Stimati colegi d epe forum, daca un angajator descopera ca un salariat fura din unitate si nu doreste sa cheme Politia dar il cerceteaza disciplinar poate ... (vezi toată discuția)