avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical pentru ingrijire copil cu handicap ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical pentru ingrijire copil cu handicap grav

Sunt mama unui baiat autist in virsta de 8 ani si jumatate.Conform legii 448/2006 ,art .12, am dreptul la concediu medical pentru ingrijire copil bolnav pentru afectiuni intercurente precum si pentru recuperare,reabilitare.
Ma intereseaza care este modalitatea de acordare a cm pentru recuperare,reabilitare precum si durata durata acestui concediu medical intrucit medicul specialist nu are cunostinta de acest lucru.Am intrebat si la casa de sanatate care m-a indrumat catre medicul specialist,nestiind ce raspuns sa-mi dea.
Referitor la programul de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui as dori sa stiu daca pentru cele 4 ore nelucrate beneficiez de concediu medical sau sunt platita doar pentru cit lucrez?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 3 Februarie 2013
Potrivit OUG nr. 158/2005, art. 28 aveti dreptul la concediu 45 de zile pe an, care se acorda in baza certificatului eliberat de medic instotit de certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului
Cit priveste prestarea ctivitatii numai 4 ore zilnic ea se refera la perioadele in care nu sunteti in concediu medcial si nu afecteaza nici salariul caci urmeaza a fi platita pentru o norma intreaga si nici stagiul de cotizare.
In perioada in care nu sunteti in concediu medical aveti, legal, dreptul sa absentati 4 ore/zi pentru ingrijirea copilului fara sa va fie afectate drepturile salariale , in general drepturile oferite de legiuitor, ca angajat.
Sigur ca aveti dreptul la concediu medical. Acesta se acorda conform prevederilor OUG 158/2005 si daca nu ma insel, beneficiati de 45 de zile/an pentru copil cu handicap. In ceea ce priveste cele 4 ore, chiar daca aveti programul redus, acest lucru nu va afecteaza salariul, pe care trebuie sa il primiti pentru norma intreaga. De asemenea aveti dreptul la concediu medical, chiar daca programul dvs. este de 4 ore.
Va multumesc pentru raspunsurile primite dar pe mine ma intereseaza modalitatea de acordare a cm pentru recuperare ,reabilitare,(adica numarul de zile calendaristice la care am dreptul anual ) in afara celor 45 de zile pentru afectiuni intercurente asa cum se specifica in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 :"d) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu handicap care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani; "
In legatura cu programul redus de 4 ore as dori sa stiu care este actul normativ care face referire la acest drept.
Inca o data ,mii de multumiri.
Pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, medicul de familie poate sa acorde parintelui care indeplineste conditiile privind stagiul de cotizare prevazute de OUG nr. 158/2005, concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav cu o durata de cel mult 14 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune, in una sau mai multe etape. (afectiuni de o gravitate redusa)
In cazul unor afectiuni mai grave ale copilului, concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav va fi acordat de catre medicul curant din spital sau dupa caz, din clinica de specialitate unde a fost tratat copilul, pentru un interval de maximum 30 de zile calendaristice.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav poate fi acordata insa pentru maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, indiferent daca este vorba despre concedii acordate de medicul de familie sau de medicul specialist A– cu exceptia bolilor infectioase, neoplaziilor, imobilizarii in gips, ori interventiilor chirurgicale, situatie in care durata concediului medical va fi stabilita de medicul curant.

Alte discuții în legătură

Revenire-concediu medical pentru recuperare,reabilitare mitimama2000 mitimama2000 Va multumesc pentru raspunsurile primite dar pe mine ma intereseaza modalitatea de acordare a cm pentru recuperare ,reabilitare,(adica numarul de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)