avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Document cu titlu executoriu??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Document cu titlu executoriu??

In urma cu ceva vreme am demisionat din cadrul sistemului militar romanesc. Ca urmare, comandantul unitatii militare unde mi-am desfasurat activitatea a semnat un document "Decizie de imputare", in care se calculeaza suma datorata de mine pentru cheltuielile de scolarizare si care prevede ca "prezenta decizie de imputare constituie titlu executoriu de la data comunicarii" (raportandu-se la art. 25 din OG 121 din 28.08.1998).
Poate un comandant de unitate militara sa emita documente cu titlu executoriu??

In plus, aceeasi decizie precizeaza ca "s-a produs Unitatii Militare X o paguba de .... lei,reprezentand cheltuieli de intretinere pe timpul scolarizarii in cadrul Academiei....". Punctez ca Unitatea Militara care a intocmit decizia si unde am lucrat, NU este aceeasi cu Academia unde am urmat cursurile. DECI: Cum s-a produs o paguba celei dintai, daca scolarizarea s-a realizat la cea din urma, care a si suportat cheltuielile??

Pot contesta decizia, motiv pentru care vin cu aceste intrebari. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:47, 10 Aprilie 2012
Intr-adevar, in cazul răspunderii materiale a militarilor , decizia de imputare emisa de către comandantul sau şeful unităţii a cărei comisie a efectuat cercetarea administrativă constituie titlu executoriu.

Este posibil ca Academia sa fi trecut sub subordinea acelei U.M.?

Din OUG nr.121/1998:
Persoana care consideră că imputarea sau reţinerea a fost făcută fără temei sau cu încălcarea legii, precum şi cea care, după ce a semnat un angajament de plată, constată că în realitate nu datorează, parţial sau total, suma pretinsă de unitate poate face contestaţie, în cel mult 30 de zile de la data comunicării sub semnătură a deciziei de imputare sau de la data semnării angajamentului de plată.

Contestaţiia se depune la unitatea care are în evidenţă debitul şi se soluţionează de comandantul sau şeful care a emis decizia de imputare sau a cărei comisie a efectuat cercetarea administrativă privind paguba pentru care s-a semnat angajamentul de plată.
Hotărârea asupra contestaţiei se pronunţă în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării acesteia şi se comunică în scris, în termen de cel mult 15 zile de la pronunţare, unităţii care are în evidenţă debitul, precum şi celui în cauză.

Împotriva hotărârii pronunţate asupra contestaţiei cel nemulţumit poate face plângere în cel mult 15 zile de la data comunicării hotărârii.

Plângerea se depune la unitatea care are în evidenţă debitul, iar aceasta este obligată să o înainteze comisiei de jurisdicţie a imputaţiilor în cel mult 5 zile de la înregistrare.

În situaţia în care, după epuizarea acestor căi de atac, persoanele obligate la repararea prejudiciului în condiţiile prezentei ordonanţe consideră că au fost lezate într-un drept legitim se pot adresa instanţei judecătoreşti competente, potrivit legii.
Unitatea unde am urmat cursurile, cu siguranta nu este subordonata celei care se considera acum pagubita, sunt absolut independente. Ba chiar cea dintai este de o complexitate dubla fata de cea unde am lucrat dupa absolvire, evidentele bunurilor sunt diferite, iar bugetele sunt alocate distinct, etc.
In acest caz, contestati decizia de imputare urmand procedura prevazuta de OUG nr.121/1998 ...invocati si lipsa calitatii unitatii respective de a emite decizia respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariale razvansax razvansax Buna ziua! La data de 06.07 mi-am dat demisia dintr-o unitate militara. La data de 12.07 am primit salariul pe luna iunie, ridicat de un coleg; din salariu ... (vezi toată discuția)
Calculul termenului de decadere Ioana Cristina Catanoiu Ioana Cristina Catanoiu Va rog sa ma ajutati in intrepretarea acestui articol din OG 121/1998 pentru raspunderea materiala a militarilor: "Art. 23 - (1) Termenul pentru efectuarea ... (vezi toată discuția)
Plata scolarizare (curs) institutie militara mariuss1980 mariuss1980 Am fost angajat timp de cca 3 ani in cadrul unei institutii militare, ca si ofiter, si cu ceva timp inainte sa imi dau demisia am participat la un curs ... (vezi toată discuția)