avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor

Buna ziua.
Ma numesc Dan si am o nelamurire in ce priveste mostenirea.
Dupa moartea mamei mele tata a ramas proprietarul unui apartament in care sunt si eu trecut in acte cu 1/4 din apartament. A mai cumparat o casa cu teren si apoi s-a recasatorit. Pers cu care s-a recasatorit mi-a fost tutore de la 9 ani si as dori sa stiu daca are dreptul la proprietatile tatalui meu detinute inainte de recasatorie. Sunt casatoriti legal de 17 ani.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ghotycul , utilizator 12:27, 16 Ianuarie 2014
ghotycul a scris:

Buna ziua.
Ma numesc Dan si am o nelamurire in ce priveste mostenirea.
Dupa moartea mamei mele tata a ramas proprietarul unui apartament in care sunt si eu trecut in acte cu 1/4 din apartament. A mai cumparat o casa cu teren si apoi s-a recasatorit. Pers cu care s-a recasatorit mi-a fost tutore de la 9 ani si as dori sa stiu daca are dreptul la proprietatile tatalui meu detinute inainte de recasatorie. Sunt casatoriti legal de 17 ani.

Va multumesc anticipat.

Nu are niciun drept atata vreme cat tatal dumneavoastra traieste. Nu dobandeste nimic din acele bunuri nici in caz de divort. In schimb, daca va avea calitatea de sotie la decesul tatalui dumneavoastra, va mosteni o cota parte din toate acele bunuri (daca ele se vor gasi in patrimoniul tatalui dumneavoastra la data decesului). Cota va fi de 1/4, putand fi redusa prin donatie/testament la rezerva succesorala (sotia fiind mostenitor rezervatar).
Va multumesc pentru raspuns .
M-am uitat in acte si eu sunt cu o cota de 1/4.
O seara placuta.
Revin cu ceva vesti bune pt mine , si d-na Romascanu avea dreptate :
" E ceva in dezordine ...dvs trebuie sa aveti mai mult de un sfert din apartament.
Nu cumva are tata 5/8 si dvs. 3/8? "

Am gasit certificatul de mostenitor de calitate facut de Notariatul de Stat in anul 1990.

"In calitatee de sot cu o cota de 1/4 parti : din succesiune conf.art.1, lit"a", Legea 319/1944."

"In calitate de fiu cu o cota de 3/4 parti ; din succesiune ,conf.art.669 cod civil.
MENTIUNE : Minorul a fost reprezentat de curatorul xxxx , din xxxx. In baza decizieivnr.410 din xxxx , omisa de Primaria Mun.Iasi."

Curatorul meu de la acea vreme este acum sotia tatalui meu.
Pot sa fac o copie legalizata la Notar a certificatului de mostenitor ?
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
ghotycul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi dupa casatorie ghotycul ghotycul Tatal meu este recasatorit (15 ani) si ma intereseaza ce drepturi are sotia actuala in cazul decesului tatalui. Sunt 2 imobile luate inainte de casatorie , ... (vezi toată discuția)
succesiune dupa decesul ambilor părinti ? cine ... nktnik nktnik Cine vine la succesiune dupa decesul ambilor părinti ? Cine vine la dezbaterea succesoriala in cazul in care dupa decesul ambilor parinti eu fiind copilul ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)