avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine are calitate procesuala pasiva in speta de mai ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine are calitate procesuala pasiva in speta de mai jos?

Buna ziua,

Supun atentiei d-voastra urmatoarele:
Doresc sa actionez in judecata o societate de stat subordonata unui anumit minister.
Din cauza acestei societati, am suferit o paguba materiala. Mai precis, un copac din curtea acestei institutii a cazut exact pe autoturismul meu, producandu-mi pagube. Am decis sa incerc rezolvarea problemei in amiabil, astfel incat le-am trimis acestora o invitatie (cu conf de primire) la conciliere in data de 12.01.2012 la care am atasat devizul estimativ de reparatii (RON 190milioane, adresa din care reiese faptul ca pomul se afla in declin biologic, dovada de la politie pentru reparatii) . Este de la sine inteles, ca acestia nu s-au sinchisit sa imi raspunda. De aceea, am decis sa rezolv aceasta problema pe cale legala.
Pana aici, nimic special !, insa problema principala este ca nu pot afla daca respectiva institutie este sau nu proprietara acelui imobil - pentru a stabili calitatea procesuala
Inteleg ca aceasta actiune a mea in instanta, trebuie timbrata cu un anumit procent din valoarea pretentiilor mele iar daca institutia chemata in judecata declina calitatea procesula, eu imi pierd banii.
Mentionez ca am facut demersuri pentru a afla daca acestia sunt sau nu proprietari, la: PMB, Primaria sectorului 1-taxe si impozite sector 1, OCPI, cartea funciara; insa ma foarte indoiesc sa primesc un raspuns relevant in acest sens.
Aflu insa recent si neoficial ca aceasta institutie nu are carte funciara.
Dilema este, cum aflu daca acestia sunt sau nu proprietari sau dc au sau nu calitate procesuala.
Ce fac? ii chem in judecata pe toti?....institutia, ministerul, primaria?
Nu mi se pare normal sa timbrez o actiune si sa pierd suma din motivul care invoca lipsa calitatii procesuale! Sa inteleg ca acesta este un mod in care statul Roman face bani pe spinarea cetatenilor?
Cum ar trebui procedat? tinand cont de faptul ca nu pot suporta costul reparatiei de RON 190 mil.

Multumesc frumos,


Chemati in judecata Primaria si Administratia Domeniului Public pentru recuperarea pagubelor. Va trebui sa dovedeti ca acestia nu si-au indeplinit obligatiile in sensul ca nu au verificat copacii care puteau pune in pericol siguranta oamenilor.
Va multumesc pentru raspuns.
Sa dau in judecata ADP-ul? DE CE? Acestia raspund de toaletarea copacilor atunci cand proprietarul solicita acest lucru, primariei, respectiv ADP-ului!
Daca Primaria a solicitat acest lucru, iar cei de la ADP nu s-au conformat, Primaria poate fi exonerata de la raspunderea pentru prejudiciu...
ideea este urmatoarea! cererile se depun de catre proprietari la primarie iar primaria comunica ADP-ului solicitarea, cei din urma conformandu-se.
Oricum, in acest sens am depus o adresa la Primarie, prin care solicit sa mi se comunice daca sau la ce data respectiva institutie a solicitat aceasta toaletare.
Inclin totusi sa cred, am convingerea ca institutia in cauza nu a facut vreodata o astfel de solicitare, deoarece, imediat dupa ce au primit invitatia la conciliere (12.01.2012), copacii au fost toaletati (18.01.2012). Cam mare coincidenta!
Daca este asa atunci chemati in judecata doar Primaria

Alte discuții în legătură

Proprietatea spatiului verde din spatele blocului ion minca ion minca Unul dintre vecini a avut surpriza neplacuta de a-si gasi masina avariata din cauza unui copac cazut in spatele blocului, iarna trecuta. Masina a fost reparata ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. ... irina966 irina966 Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. Scurgerea de la baia vecinilor de deasupra trece prin baia mea si este fisurata, curge la mine in ... (vezi toată discuția)
Recuperare daune pentru masina avariata de copac Jules26 Jules26 Buna ziua, In data de 06.02.2020, in sectorul 6, Bucuresti, un copac a cazut peste autoturismul pe care il detin, avariindu-i plafonul si parbrizul. La fata ... (vezi toată discuția)