avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuinta ANL si mostenire casa.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuinta ANL si mostenire casa.

Buna ziua ,
As dori sa va adresez 2 intrebari si sper sa pot primi si raspuns, dar intai sa va povestesc pe scurt despre ce este vorba.

O persoana ( X ) locuieste cu sotia si cei 2 copii intr-un apartamant ANL si in urma cu cativa ani mama sa a facut un credit destul de mare , a construit o casa apoi a murit.
Dupa moartea sa, fiul X plateste ratele si tot el este singurul mostenitor deorece si tatal sau este decedat de mult timp.
In acest moment X locuieste in acelasi apartament ANL iar acea acasa a inchiriato per camera , valoarea banilor obitinuti din inchiriere depasind 1000euro/luna... insa fara acte legalizate sa plateasca impozit samd.
Intr-e X si chirias se face la inceput un contract pe 3 luni ce nu se mai prelungeste , nu se legalizeaza, nimic... peractic este facut degeaba .
In urma cu ceva timp un fost chirias l-a amenintat pe X ca va anunta autoritatile , ca va depune plangere ca are casa dar sta in ANL si ca inchiriaza fara a plati impozit.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca autoritatile vor afla ca detine o casa dar locuieste in ANL ce se poate intampla ?
2. Ce se va intampla daca sunt anuntate autoritatile ca inchiriaza fara a plati impozite pe acei bani ?

Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 16:27, 11 Aprilie 2012

Eşti proprietar? Uite ce te obligă legea!

Nu puţini sunt aceia care îşi închiriază locuinţa fără un contract scris, doar printr-un acord oral, însă au apoi probleme cu chiriaşii.

La fel stau lucrurile şi în cazul tinerilor care locuiesc într-un apartament cu chirie şi sunt daţi afară din casă de propietar fără motiv.

Într-adevăr, înregistrarea unui contract de închiriere la administraţia financiară, presupune o plată suplimentară, mai exact 16% din valoarea chiriei, dar indiferent de ce parte sunteţi vă asigură responsabilităţi şi mai important drepturi.

În situaţia în care nu există contract de închiriere, sau aţi declarat pe propria răspundere o sumă mai mică decât cea reală puteţi fi şantajat de chiriaş sau denunţat pentru că acest fapt se încadrează la evaziune fiscală.

Sunteţi obligat să plătiţi impozit pentru veniturile pe care le deţineţi şi acest lucru este valabil şi pentru veniturile ce provin din chirii.

Legea este cea care vă asigură drepturi şi vă protejază dacă au avut loc abuzuri însă tot ea este cea care vă penalizează. Astfel puteţi plăti amenzi în valoare de:

a) de la 4.000 la 5.000 lei pentru închirierea locuinţelor fără contract valabil încheiat;
b) de la 2.000 la 3.000 de lei pentru nedeclararea contractelor de închiriere la administraţia financiară.

Închirierea "la negru" vă asigură un venit mai măricel, dar vă puteţi trezi oricând cu casa goală şi pentru câteva sute de mii economisite rămâneţi cu daune mult mai mari; iar ca şi chiriaş puteţi fi dat afară fără să fiţi anunţat, puteţi fi obligat să plătiţi sau să reparaţi lucruri care nu sunt de datoria dv.
pentru prima intrebare:
SE POT TRAGE CONCLUIILE NCESARE:
Acte necesare pentru repartizarea locuintelor ANL
1. Cerere
2. Declaratii notariale ale titularului cererii si, dupa caz, ale sotului/sotiei si ale celorlati membrii majori ai familiei acestuia ca nu detin sau nu au detinut in proprietate o locuinta si nu au dobandit sau instrainat locuinta, ca nu au beneficiat de credite pt executia unei locuinte si sa nu fie beneficiarii unei alte locuinte pentru tineri destinata inchirierii.
3. Adeverinta de la locul de munca cu venitul net insotita de o copie dupa cartea de munca completata la zi si avizata de conducerea institutiei care tine evidenta acesteia, iar in cazul in care institutia angajatoare nu a intocmit carte de munca pentru persoana solicitanta atunci se va elibera o adeverinta de vechime in munca de catre Inspectoratul Teritorial de Munca si pentru institutiile de stat doar de institutia angajatoare, adeverinta de vechime in munca si copia cartii de munca vor fi avizate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca - pentru ambii soti. Dupa caz, pentru membrii familiei se depun: cupon de pensie, cupon somaj,declaratie notariala pe proprie raspundere ca nu lucreaza si nu realizeaza venituri.
4. Acte doveditoare din care sa rezulte unde locuieste efectiv, respectiv copie după contractul de vanzare cumparare, contract de inchiriere (sau de comodat) si un act din care sa rezulte suprafata locuibila detinuta cu chirie sau suprafata locuibila a apartamentului unde locuieste; adeverinta de la administrator din care sa rezulte suprafata camerelor apartamentului, numarul de persoane care locuiesc, precum si gradul de rudenie al acestora ( idem daca apartamentul este inchiriat). In cazul in care apartamentul este inchiriat, este necesar contractul de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara. In cazul in care imobilul este casa familiala este necesara declaratia notariala a petentului din care sa rezulte suprafata imobilului pe care il ocupa impreuna cu familia sa. In cazul in care solicitantul este tolerat in spatiu la parinti sau alte rude va depune actele de stare civila din care sa rezulte legatura de rudenie ( cert de nastere, deces, casatorie) si alte acte dupa caz (sentinta divort, infiere, etc)
5. Copie: buletine de identitate (sot+ sotie),certificate nastere (sot+ sotie)
6. Copie certificate de casatorie (dupa caz)
7. Copie certificate nastere copii minori (dupa caz)
8. Sentinta divort ( dupa caz)
9. Acte doveditoare din care sa rezulte ca au alte persoane in intretinere si copii după actele de identitate ale acestora
10. Certificat medical pt solicitant sau alt membru al familiei aflat in intretinere, care necesita insotitor sau o camera in plus (eliberata de medicul specialist si vizata de directorul institutiei de unde a fost eliberata)
11. Diplome de absolvire studii, copie autentificata, (indiferent de nivelul de pregatire) pentru titularul cererii
12. In cazul in care persoana face parte din urmatoarele categorii va depune acte in dovedire:
• repatriati – adeverinţă repatriere ( eliberata de Ministerul de Externe)
• apatrizi- adeverinţă si Monitorul in care a fost publicat acest fapt
• evacuate din imobilele nationalizate redobandite de proprietar sau chiriasi in acestea- sentinte de evacuare definitive si irevocabile si procesul verbal de evacuare emis de executorul judecatoresc sau actul prin care chiriasul a fost instiintat ca imobilul/apartamentul au fost predate la proprietar
• tineri institutionalizati- adeverinţă de la institutia de unde provin . persoane care au inceput procedura de adoptie sau au adoptat copii din casele de ocrotire sociala-sentinta de adoptie sau alte acte doveditoare
.
De aici treageti concluziile necesare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele cu dizabilitati pot obtine locuinta anl? pot inscrie auto pe numele lor? marian_26 marian_26 Opersoana cu handicap gradul al-II-lea (epilepsie) ii poate inscrie o alta persoana o masina pe numele pedrsoanei bolnave care are un ajutor de 234 lei si daca ... (vezi toată discuția)
Criterii pentru obtinerea unei locuinte de la anl aaa123 aaa123 AM DEPUS O CERERE PT OBTINEREA UNEI LOCUINTE IN REGIM DE CHIRIE LA ANL . AM STUDII SUPERIOARE PT CARE PRIMESC PUNCTAJ 15. INTREBAREA ESTE DACA SE ACORDA INCA ... (vezi toată discuția)
Locuinta pentru functionarii publici cielodellasera cielodellasera Buna ziua. Nu stiu daca subiectul pe care il propun se incadreaza in aceasta tema. As dori sa stiu daca exista vreo reglementare legala prin care sa se ... (vezi toată discuția)