avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucu 12/24
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucu 12/24

Spuneti-mi va rog cum se calculeaza corect orele de lucru atunci cand programul este 12/24, lucrand inclusiv sambata si duminica.
Exemplificand, in luna martie am lucrat 180 ore (fata de 176 cate a avut luna), iar in aprilie 168 ore (fata de 160 cat ar fi fost normal). In aceasta situatie, n-ar fi trebuit ca luna aceasta sa fi lucrat doar 156 ore, compensandu-se cu 4 ore lucrate in plus luna trecuta?
Stiam ca se mai face un calcul la 3 luni, pentru a se face o medie si a nu se depasi norma de 40 ore/sapt.
Si inca o intrebare, este corect ca dupa o tura noapte (19.00-07.00), in care 7 ore (00.00-07.00) figureaza in ziua urmatoare sa intri in concediul de odhna, fara a avea o zi libera? In aceeasi zi putem figura si concediu si tura de noapte?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: 28lacramioara , utilizator 13:09, 12 Aprilie 2012
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

@28lacramioara,


1.Cf.art 114 Codul Muncii:
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

Programul 12/24 este un program special,de aceea,in acest caz se aplica prevederea art.114(2),adica se are in vedere o perioada de referinta de 4 luni,in care se face o medie a orelor de munca ,care nu trebuie sa depaseasca 48 de ore /saptamana inclusiv ore suplimentare. Deci,la fiecare 4 luni lucrate dupa graficele lunare in care s-a tinut evidenta turelor lucrate +/-,se face acest calcul ,in primul rand trebuie sa iasa nr. de ore normale de munca ,prin compensare +cu -.
Verificati in Regulamentul Intern ,sau daca aveti ,in contractul colectiv de munca trebuie sa existe stipulata o astfel de reglementare.

2.Da,este posibil ca prima zi de co sa coincida cu terminarea unei ture de 12 ore,caci ziua de munca ,respectiv ziua libera de c .o. se considera ca incepe la ora 7/8 dimineata si nu odata cu noua zi calendaristica ,adica ora 0.
1. Dar in acest grafic de 12/24 h este normal sa figureze un program 12/12-12/24-12/12 ( "zi, zi, noapte, liber, zi" sau "zi, zi, liber, zi, zi" - repausul de 24 ore lipsind de foarte multe ori ?

Referitor la pct.2
Daca ziua de munca incepe la ora 7, atunci orele din tura de noapte cuprinse in intervalul 0.00-7.00 (ex. duminica spre luni) de ce nu sunt considerate ca facand parte din weekend, si deci platite ca atare - weekend-ul este considerat ca incepe vineri noaptea la orele 24.00 pana duminica orele 24.00 => si noaptea de vineri este impartita in doua, de la ora 0.00.
Din acest considerent am intrebat, daca nu se suprapun 7 ore din tura de noapte si 8 ale CO.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
28lacramioara, utilizator
1. Nerespectarea acestui tip special de program de lucru ,in sensul ca 12 ore de munca sa fie urmate de 24 de repaos asa cum prevede Codul Muncii este o greseala pt. care se face rapunzator direct conducatorul locului de munca care are in atributie si intocmirea graficului lunar de lucru .
2.Impartirea s-a facut strict din ratiuni de calcul pt. sporuri,avand in vedere ca orele incepand de vineri noaptea de s/d se plateau cu un spor mai mare(lucrati in sanatate?)
Dar din pc. de vedere al programului de lucru se considera ca tura III se incheie odata cu inceperea programului de lucru pt. ziua urmatoare,care poate fi ora 7 sau 6 in alte cazuri...
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma de munca lunara pentru o sectie de spital florincamelia florincamelia cum se determina numarul de ore suplimentare (lucrate in zile de sambata si dumunica) si cum se acorda liberele aferente acestor ore intr-o sectie de spital ... (vezi toată discuția)
Cum e calculata ziua de concediu de odihna. de la ora 0:00 la ... Mihaibc Mihaibc Cum e calculata ziua de concediu de odihna. De la ora 0:00 la 24:00 sau doar prin raportare la programul normal. Altfel spus am 5 zile de concediu de odihna. ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)