cand a intrat in vigoare Codul penal modificat in 2009?
( ma intereseaza de cand se aplica prevederile art 272- Influentarea declaratilor)
daca noul cod intra in vigoare in 24,07,2012 si cineva a influentat un martor in 2010 va putea fi acuzat in august 2012 de influentarea declaratiilor conf art 272? sau daca fapta s-a produs inainte de intrarea in vigoare si pt ca legea nu retroactiveaza, fapta sa nu este o infractiune?
multumesc
va rog sa-m mai raspundeti la o intrebare - instigarea marturiei mincinoase se consuma doar daca cel instigat are calitatea de martor, interpret sau expert? daca instigatul are calitatea de invinuit atunci nu se consuna aceasta infractiune?
Invinuitul nu poate savarsi aceasta infractiune deoarece acesta nu depune marturie, neavand calitatea ceruta de infractiune.
Dar daca o persoana determina invinuitul sa faca o declaratie neconforma cu realitatea pote fi tras la raspundere penala pt favorizarea infractorului.
Exista acoperire legala pt toate ipotezele de acest gen.
Dar nu cred ca daca ii spui celui care a furat ca nu o sa spui ca el a fost chemat la sediul firmei pt a discuta ce s-a intamplat si ca o sa spui ca a venit de buna voie pt a-si lamuri situatia - e favorizarea infractorului? nu sunteti de aceiasi parere?
Stimate domn, nu veti primi niciodata raspunsul asteptat daca puneti intrebari pe ocolite. Ori dezvoltati toata situatia ori veti ramane cu alte zeci de intrebari dupa fiecare raspuns.
Situatia e cum am zis: X a furat si a fost chemat sa dea explicatii la firma de unde a furat. Si in timpul discutiei I s-a spus ce am scris mai inainte, inclusive ca nu se va spune ca a fost chemat si sa se duca sa declare ce a facut. E favorizare?