avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum sa procedez ca sa beneficiez de indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum sa procedez ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj?

Buna ziua.Am lucrat la un lant de magazine,care dupa un an a intrat in faliment.Mie mi-a expirat contractul cu firma respeciva pe 5.04.2012.La data de 06.04.2012.m-am prezentat la o alta firma ,unde mi s-a facut un contract pe perioada determinata ,nu stiu pe cat timp,pentru ca n-am avut timp sa-mi citesc contractul,si s-a trimis la Revisal,cred.De la firma care a intrat in faliment,ar trebui sa-mi soseasca actele pentru somaj si intre timp mi s-a oferit sansa sa ma angajez la aceasta a doua firma,numai ca aici dupa trei zile de lucru a cate 16 ore,intr-o caldura de 45grade ,mi s-a facut rau si am ajuns noaptea la urgenta,unde spunand ca am probleme cu tiroida,mi s-a comunicat ca n-am voie sa lucrez in caldura.Am anuntat la firma si mi s-a spus ca trebuie sa-mi scriu demisia.Intrebarea mea este ca in situatia data cum trebuie sa procedez ca sa beneficiez de somaj?
Cel mai recent răspuns: babycika , utilizator 10:51, 17 Aprilie 2012
Daca va dati demisia nu veti putea beneficia de somaj indemnizat.Daca va aflati in perioada de proba,puteti printr-o notificare adresata angajatorului sa solicitati incetarea cim.In acest caz veti putea beneficia de somaj.
Încetarea contractului individual de munca prin acordul parţilor exclude posibilitatea dvs de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca acordul exprimat este un motiv imputabil lui de încetare a contractului individual de munca.

Pentru a beneficia de somaj una din cerintele prevazute de lege pentru acordarea acestuia este ca, raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului.
Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr.76/2002, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin.3 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare; ....

Asadar, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...


Incetarea raportului de munca la initiativa salariatului , prin notificare scrisa, in temeiul art.31 alin.3 C.mun. nu da posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de somaj.
Dar inca nu mi s-au facut actele pentru angajare,nici nici vizita medicala,nimic in afara de acel contract si si motivul desfacerii contractuluieste din cauza de sanatate,adica nu-mi recomanda medicul sa lucrez in conditiile respective.Si atunci cum ar trebui sa procedez?Sa-mi scriu demisia sau ce sa fac?
Daca va dati demisia nu beneficiati de somaj ... mergeti la angajator si solicitati sa va faca notificarea in baza art.31 alin.3 C.mun., astfel incat sa puteti sa va inscrieti la somaj ..
@babycika,


Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba,pe care sper ca o aveti stipulata in cim ul dvs. contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteiasi astfel puteti beneficia de somaj.
Asadar,notificati angajatorul in scris,ca incepand cu data de...in cf. cu art.31(3)Codul Muncii,incetati contractul de munca.
Atentie ,notificati angajatorul in perioada de proba,cel mai tarziu la sfarsitul acestei perioade!Fiind in cazul dvs.cim determnat,in fc. de durata pt. care a fost incheiat,perioada de proba poate fi :
-5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
- 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
- 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj liveomars liveomars Mi-am dat demisia unde lucram,cu art 81 alin 8,m-am angajat cu perioada de proba 2 sapt.,dar noul angajator nu-mi mi prelungeste,adica nu are rost....,a fost ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)