avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata alocatiei de stat pentru copil suspendata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata alocatiei de stat pentru copil suspendata

Buna ziua,
O intrebare cu care cred ca multi romani care sunt plecati in strainatate se confrunta in ziua de azi:
Sunt plecat in Germania din septembrie 2010,dupa care la sfarsit de noiembrie m-au urmat sotia si fetita (pe acea vreme avea 2 ani jumate).Inainte de a pleca sotia din Romania,la sfarsit de octombie,a fost la cei cu alocatia pentru copii Cluj-Napoca(observ ca e interzis sa specific exact care parte )si a depus o cerere pentru suspendarea viramentului bancar al alocatiei,si bineinteles oprirea alocatiei pentru fetita.
Am aflat tarziu in Germania(multumita unor prieteni de familie romani,care sunt de mult timp aici ),ca si noi ca cetateni romani care locuim aici avem dreptul la alocatie pentru copil.Am depus actele in iunie 2011 si la fiecare 2-3 saptamani trimeteau inapoi scrisori ca le mai trebuiau o foaie sau alta.Totul a decurs perfect pana in ianuarie 2012 cand deja nu mai aveam raspuns din partea autoritatilor din statul Hesse(unde locuim) de vreo o luna jumate.I-am sunat si mi-au comunicat faptul ca,din decembrie 2011 a fost trimis un formular catre autoritatile din Romania pentru a verifica daca mi-am suspendat alocatia din Romania.Am uitat sa precizam caci in cererea de alocatie germana am scris ca noi am suspendat alocatia in Romania din noiembrie 2010(deci ultima luna am luat alocatie a fost octombrie 2010).Am stat linistiti,caci stiam ca alocatia este suspendata,si am asteptat raspunsul autoritatilor din Romania care din pacate a sosit numai in martie 2012,si care surpriza a fost ca ni s-a virat alocatia in cont normal pana in ianuarie 2012.In acest caz,am iesit fata de autoritatile din Germania ca fiind mincinosi,si din aceasta cauza cei de la Alocatii refuza sa mai plateasca sumele retroactive din noiembrie 2010 pana in ziua de azi.Am cerut explicatii pe E-mail si ne-a venit urmatorul rapuns,transcriu ceea ne-au scris:"Referitor la e-mailul prin care solicitati clarificari in legatura cu alocatia de stat acordata fetitei dvs. va comunicam urmatoarele:
La data cand s-a primit formularul european F 001 de la autoritatea competenta din Germania referitor la beneficiile de asistenta sociala de care ati beneficiat in Romania, alocatia de stat acordata fetitei dvs. nu era suspendata. Astfel ca in formularul european F 002 care s- a completat de aceasta institutie s-a specificat faptul ca alocatia de stat a fost platita pana la data de 01.01.2012.
Conform fisei platilor suma reprezentand alocatia de stat pentru copii s-a virat in contul bancar existent la dosar.
Mentionam ca in cazul in care autoritatea competenta din Germania considera ca este necesar, pentru perioada 11.2010(data de cand nu mai lucrati in Romania) 01.01.2012, vi se va creea debit
"
.Acest raspuns a sosit dupa aproximativ o luna dupa ce am scris noi e-mail.Am incercat sa ii contactam telefonic luni,9 Aprilie 2012,dar nu a raspuns nimeni la numerele de telefon afisate pe site-ul lor.
Intrebarea mea este acuma cum as putea proceda,incat sa imi "spal fata" si sa fiu curat in fata autoritatilor germane,adica cum va trebui sa procedez in acest caz,caci vreau sa dau bani inapoi,si nu vreau sa iau.
Va multumesc frumos.
Cu stima Ibrahim.
Dvs. aveti dreptul, in baza Regulamentului (CEE) 1408/1971, la alocatia pentru copii din tara unde lucrati, daca alocatia acelui stat este mai mare decat cea din statul de provenienta.
In situatia in care Dvs. lucrati din 2010 in Germania, aveti dreptul la diferenta de alocatie pentru perioada 2010-01.01.2012, nu trebuie sa va ingrijorati.
Referitor la Regulamentul 1408/1971, daca autoritatea din Germania cunoaste aceasta lege nu inteleg de ce ei continua sa traga de timp, ne cer tot felul de acte, care nu au nici o legatura cu acesti bani si nici nu dau un raspuns concret. Pana in prezent ne-au cerut tot felul de clarificari, ne-au trimis la tot felul de institutii de aici, ne-au pus sa completam aceleasi formulare de nenumarate ori. In acest caz noi ce ar trebui sa facem? Pentru ca ei nu fac altceva decat sa ingreuneze situatia. Autoritatile din Romania, nici ei nu coopereaza prea mult iar noi sa ne deplasam acum in tara pentru a rezolva aceasta problema, ne este imposibil.In aceste conditii noua nu ne ramane decat sa stam si sa asteptam?
Ultima modificare: Luni, 16 Aprilie 2012
ibr_suhaib, utilizator
Desi sunt nemti, si la ei functioneaza birocratia, si ei sunt angajati de stat.
Trebuie sa umblati in propriul interes, interesati-va prin mail, telefon, personal;
Cand ati rezovat, veti vedea ca veti primi regulat alocatia.
Insistati.
Iti multumim domnu martonze pentru ajutorul acordat!
chiar ieri ne-a venit o foaie de la autoritatea germana in care se specifica ca plateste suma toata pe perioada ianuarie 2011-decembrie 2011,dar scade din suma lunara 9,63 euro(echivalentul alocatiei de stat din romania 42 lei/luna).dar tot e bine!
chiar au specificat in scrisoare de o lege asemanatoare cu aceea ce ne-ai spus,este vorba de EU-VO 884/2004.
multumesc fruumos inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie europeana PAMELUS PAMELUS BUNA SEARA am sii eu o intrebare ptr cine este in masura sa-mi raspunda Unde trebuie sa ma adresez ptr .plata alocatiei europene dupa complectarea ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana pentru copii se poate obtine daca sunt divortata? dia_dia45 dia_dia45 Buna dimineata. Poate cineva sa ma lamureasca in leg cu o problema legata de alocatia europeana? Alocatia europeana pt copii se poate obtine in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Alocatii europene gabriela0007 gabriela0007 daca am copii cu mine in tara straina si sotul mai pot lua alocatia europeana din tara in care lucrez ? (vezi toată discuția)