avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... adunare de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

adunare de proprietari

BUNA ZIUA .VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS.
SOACRA MEA ESTE PRESEDINTA LA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI.
IN ASEASTA ASOCIATIE EXISTA UN OM "BOLNAV" POT SPUNE CARE NU FACE ALTCEVA DECAT SA UMBLE PE LA POLITIE ,PE LA PRIMARIE,I-A INEBUNIT PE TOTI DACA NU-I CONVINE CEVA. ACUM A SOLICITAT DE EXEMPLU COPIE DUPA PROCESUL VERBAL AL ADUNARII GENERALE DE PROPRIETARI,DESI EL A FOST PREZENT LA ACEASTA ADUNARE SI A FOST DE ACORD CU TOT CE S-A DISCUTAT.INTREBAREA ESTE: CE ILEGALITATE FACE PRSEDINTELE ASOCIATIEI DACA NU DORESTE SA DEA ACEASTA COPIE, DEOARECE A FOST AFISAT ACEST PROCES VERBAL ,SI A PUTUT FI VAZUT DE TOATA LUMEA INCLUSIV DE LOCATARULPROBLEMA , CE SANCTIUNE PREVEDE ACEST REFUZ SI DACA ESTE STIPULAT UNDEVA CA ESTE OBLIGATA SA DEA ACEASTA COPIE ORICARUI LOCATAR SOLICITA ACEST LUCRU.
PAREREA MEA ESTE CA EA SI-A FACUT TREABA SINU I SE POATE IMPUTA NEINDEPLINIREA OBLIG. CF. ART 56,ALIN1,LITBDIN LEGEA 230/2007
Presedintele Asociatiei are obligatia de a pune la dispozitia proprietarilor orice acte referitoare la activitatea ascoatiei, indiferent daca exista un motiv intemeiat sau nu. Atata vreme cat nu se doreste ascuderea unor lucruri nu vad de ce nu ar pune la dispozitie documentele.

Si eu am uneori interesul sa vad facturile de la furnizori sau contractele incheiate de asociatie si nu am avut niciodata refuzuri de a mi le prezenta pe motiv ca au fost afisate.
Buna ziua.
In primul rand va dau un sfat: sa scrieti cu litere mici pentru ca altfel se citeste foarte greu.
In privinta problemei ridicata de catre dumneavoastra omul acela "bolnav" de care spuneti ca cere un act al asociatie este indreptait sa faca asta si nu vad nici un motiv pentru ca sa nu-l primeasca. Acest drept este stipulat in Legea 230 /2007, art.10 care prevede urmatoarele: "Art. 10. - Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele
ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice
document al acesteia"
Mai este prevazut si de art art. 12 din Normele Metodologice din 19 decembrie 2007 de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, care stipuleaza ca "Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:

I. - Drepturi:

a) sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari;
b) sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari, daca au capacitatea deplina de exercitiu;
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
Prin urmare omul are tot dreptul la orice act al asociatie.
Va multumesc pentru raspuns.
Hristos a inviat!
La inceputul lunii aprilie s-a tinut sedinta adunarii generale/2012. Au fost prezenti 25 din 29 locatari si proprietarul magazinelor de la parter si et.1.s -a votat bugetul/2012, 100%. Atat darea de seama/2011, cat si bugetul/ cheltuielile/2012 si procesul verbal al adunarii g. au fost multiplicate (29/buc.x 1/locatar),si urmeaza ca zilele acestea sa merg din usa in usa, sa obtin semnaturile participantilor cu votul lor DA care a fost 100%,. inmanez fiecarui locatar aceste documente unde in plus are si anexa calcule lunare/ anul/2011 si calcule / 2012. Este un efort ,dar astfel locatarii avand documentatie amanutita/ cheltuieli, situatia soldurilor elementilor de activ si pasiv pe tot anul 2011,pot sa verifice corectitudinea administrarii /2011 si pot evalua corectitudinea cheltuielilor preconizate/ 2012. Nu-mi place cand aud ca se fura in administratiile de proprietari si sunt toti bagati in aceiasi oala. Decat sa vorbeasca la coltul blocului, am considerat ca astfel locatarul avand situatia soldului si formula calcul nu va fi pus in situatia sa accepte ca si la ei in asociatie se fura sau sunt in nestiinta vizavis de centralizatorul lunar/ ch. care si acesta este destul de explicit. Cu documentatia asta ei pot sa consulte un expert contabil din familie/prietenni etc.Mentionez, calculatorul/operatorul/multiplicarile si costurile sunt proprii, nu se percep bani/cheltuieli birotica/operator, tus, hartie. Este un efort propriu si sper ca va avea efect benefic, mai mentionez ca, inainte de sedinta , am cerut verificarea documentelor contabile/administrative, de catre un expert contabil care a pus stampila si semnatura d-lui.-control - expertiza contabila. Costul a fost modic(fiind o prietena a mea), ex. verificare pe tot anul 2011/ fiecare luna, a costat 200 lei/prestari servicii cu factura si chitanta , acesi banii au fos plaitit din sold, am facu economie tot anul, nu am platit comisioane bancare, am facut plati in numerar/chitanta. nu s-a dat premii, chiar daca au fost membrii care au prestat binevor si gratis.si meritau o prima.. Am cerut si avut aprobarea comitetului ca acest control sa se efectuieze.Asta pentru linistea noastra , verificarea a dura doua zile/ aprox. 6 ore. a mai paricipat in timpul verificarii , cenzorul asoc. si presedinele asoc..Suntem in aceasta formula de un an de zile(alegirile din 2011.) se putea strecura greseli/ ilegalitati din nestiinta. Verificarea a fost OK.
La sedinta ag. au participat ca invitati si ; Expertul contabil care a facut verificarea documentelor , un jurist si cont. sef al Primariei Municipale , un reprezentant al politiei de proximiate. La orice intrebare a membrilor asoc. se raspunde promt. La toate sedintele de comitet / 2011. am prezentat soldurile/ ch. si le-am inmanat copii/calcule si extrasele de cont BC, in felul acesta raspunsuri la intrebari pot sa dea si membrii comitetului ex.
Complicat, dar se merita sper.........:vishenka:

Avem si noi doua apartamente care au fost cumparate de o agentie si nu au platit nici un banut/ch.codomeniu. le-am deschis privilegiu si blocata vanzarea pana ce nu achita datoria, nu le-am perceput penalitati. Cheltuieli codomeniu sunt cuprinse salariile si cheltuieli de adm. ne-am descurcat diminuind cheltuielile la minim posibil, astfel sa nu punem penalitati. Aceste doua apartamente sunt in neplata de 4 ani. Inca nu suntem nervosi, poate ne vom enerva anul acesta cand trebuie sa le izolam terasa(ap. sunt la ultimul etaj)X-(
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
elga50, moderator
In fiecare asociatie se gaseste cate un "bolnav", asa ca nu va nacajiti...
presedinta nu este obligata sa faca copie dupa nici un act al asociatiei! doar daca asociatia detine copiator!
orice vecin poate avea acces la toate documentele asociatiei (asa cum s-a spus mai sus)
important este ca toate actiunile intreprinse sa fie discutate si aprobate in adunarea generala sau intr-o sedinta a comitetului legal intrunita, deoarece comitetul poate lua decizii , pentru bunul mers al asociatiei
succes!

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza oanar oanar Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti. As dori sa aflu cateva informatii. Asa-zisul comitet al asociatiei noastre ... (vezi toată discuția)
Adunare generala odishor odishor Buna ziua Presedinta asociatiei noastre de proprietari care numara 14 blocuri, organizeaza adunarea generala a asociatiei cu fiecare bloc in parte, motivand ... (vezi toată discuția)