avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art.320 ind. 1 c.proc.pen.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art.320 ind. 1 c.proc.pen.

Ce se intampla cu cei care au ramas definitivi in perioada dintre momentul intrarii in vigoare a Mici reforme si momentul aparitiei Deciziei 1470? Practic ar trebui sa beneficieze si ei de prevederile art 321 ind. 1 Cpp. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:42, 20 Aprilie 2012
Cei care au fost condamnati si exista o hotarare definitiva de condamnare nu mai pot beneficia de art 320 indice 1 C.pr. pen.
Doar Curtea Constitutionala ar putea pronunta o decizie in acest sens.
Sau sa se modifice legea in acelasi sens.

Oricum, ar fi foarte greu de aplicat in practica acest text de lege in astfel de situatii.
Nu poate fi aplicat articolul 320 , indice 1 din Codul de procedura penala.
Eu nu exclud radical aceasta posibilitate insa doar Curtea Constitutionala ar putea decide.
Pana in prezent nu pare sa aprecieze in acest sens.
Exista diferente de tratament juridic intr-e cele doua perioade ,de la aparitia legii si pana la decizia CC 1470 cand nu se putea face aplicarea art 320/1 dupa inceperea cercetarii judecatoresti pentru cauzele aflate pe rol inainte de 25 11 2010 ,si dupa decizia CC cand aceasta aplicare se poate face si dupa inceperea cercetarii judecatoresti pentru cauzele aflate pe rol inainte de 25 11 2010!
Faptul ca inainte de decizia CC s-au aplicat norme procesuale neconstitutionale nu poate fi imputat condamnatilor definitiv,de aceea cred ca se impune o reglementare cu privire la cei condamnati in perioada respectiva!
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
remus11, utilizator
Sa inteleg ca dvs. va referiti la cei care au fost judecati in intervalul de timp in care nu au beneficiat de art 320 deoarece depasisera primul termen la intrarea in vigoare a legii, fiind trimisi in judecata anterior intrarii in vigoare a legii si deja intrasera pe fond.

Problema este ca neconstitutionalitatea produce efecte juridice doar pentru viitor, nu si pentru trecut.

Lund-o altfel, nimic nu ii impiedica pe inculpati si pe aparatorii lor sa invoce exceptia de neconstitutionalitate.

Partea interesanta este totusi alta.
Ce s-ar fi intamplat in ipoteza in care Curtea Constitutionala ar fi respins execeptiile invocate de anumiti inculpati, iar anterior sa admita acea exceptie de neconstitutionalitate invocata de alt inculpat.
Nu am urmarit aceasta abordare si nu stiu daca exceptia s-a admis din prima, de la prima solicitare.
Se stie faptul ca se pot respinge mai multe exceptii si ulterior Curtea sa o admita.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Aplicarea art 320^1 IULIA47 IULIA47 va rog sa ma lamuriti daca se poate aplica art 320^1 cpp conform deciziei curtii constitutionale nr 1470/2011 prin cale de atac extraordinara, mai exact ... (vezi toată discuția)
Art. 3201 alin. 1 din codul de procedurã penalã sunt neconstitutionale jeniferr jeniferr Admite exceptia de neconstitutionalitate si constată că dispozitiile art. 3201 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstitutionale în măsura ... (vezi toată discuția)
Cum functioneaza art.320 ind 1 cpp? poate fi anulat? id_store id_store Situatia este urmatoarea: in urma unui proces pentru ucidere din culpa, sentintei initiale i s-a aplicat art 320 ind 1 deoarece s-a mers prin recunoasterea ... (vezi toată discuția)