avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Impartire avere inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Impartire avere inainte de casatorie

Buna ziua si Hristos a Inviat !

Am o nelamurire, m-au "inundat" prea multe pareri fara sa fie argumentate cu baza legala, asa ca m-am decis sa apelez la dvs.
Daca mama este casatorita si are doi copii necasatoriti cum este mai bine sa se imparta averea , inainte sau dupa casatoria copiilor ( peste ani si ani ca si mostenire, in caz de decesul mamei ) , tinand cont de eventual divort al copiilor sau , Doamne fereste, mai rau ?
Daca ma ajutati si cu legi e si mai bine .

Multumesc,
M.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:45, 19 Aprilie 2012
Ce anume doriti exact?
Doriti o impartire a averii prin acte de vanzare sau de donatie?
Doresc sa stiu ce se recomanda , sa impart la ambii copii averea , inainte ca acestia sa se casatoreasca sau sa astept sa faca succesiune cand voi muri .
Avand in vedere ca ei sunt copiii mei, vreau sa fiu linistita ca tot ce am eu le ramane lor si daca ei ajung la divort sau mai grav.
Apoi in functie de ce imi este recomandat vreau sa stiu ce este mai bine sa fac testament, vanzare-cumparare, donatie si ce implica aceste acte , avand in vedere faptul ca la vanzare-cumparare acum parca trebuie sa se faca dovada primirii contravaloarii minime a bunului.
In primul rand vreau sa stiu daca este bine sa impart acum averea , inainte ca ei sa se casatoreasca .
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
Mariralu, utilizator
Indiferent cum veti proceda nu vor fi probleme deoarece nu exista diferenta sub aspect juridic in ceea ce va framanta.
daca copii o sa primeasca respectivele bunuri prin mostenire, acele bunuri raman bunuri proprii ale copiilor, eventualii soti/sotii putand sa ceara numai contravaloarea eventualelor imbunatatiri pe care le-au facut. baza legala Noul Cod Civil care spune :

Art. 340

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
Puteti face o imparteala de ascendent fie donatie act ce isi produce efectele din timpul vietii dvs , fie testament, act care isi va produce efectele dupa decesul dvs,in ambele cazuri bunurile dobandite de copii dvs sunt bunuri proprii. Asa veti avea certitudinea impartelii intre copii a averii. Donatia este scutita de impozit insa mai scumpa Decat testamentul, aceasta imparteala de ascendent va putea exclude eventualele disensiuni intre copii daca se face prin donatie pt ca ambii copii vor consmiti la ea, si se va lua in calcul atat rezerva descendentilor cat si cotitatea disponibila.

Alte discuții în legătură

Impartire avere prin acordul partilor lucit lucit Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: Parintii traiesc. Ei au o casa cumparata impreuna in care locuiesc, iar tatal are alte 2 case si terenuri la tara, ... (vezi toată discuția)
Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Buna ziua. se poate realiza partaj succesoral pentru copii cât ... mire09 mire09 Buna ziua. Se poate realiza partaj succesoral pentru copiii cât sunt în viață eu și soția mea? (vezi toată discuția)