avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi:obligatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi:obligatii

Decaderea din drepturile parintesti poate fi admisa in situatii de exceptie, adica cele prev de art.508 c.civ.
(1) Instanta de tutela, la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Art. 44 (L272/2004)
parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.


Art.89 (L272/2004)
2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.


-Parintele care nu-si plateste pensia alimentara, care se intereseaza simbolic de copil nu contravine articolului 44 - nu-si onoreaza obligatiile de parinte - si art.89: Omisiunea de luare a masurilor necesare dezvoltarii fizice, mentale, spirituale ale minorului-adica neglijenta grava:-/
De ce oare judecatorii tin cont numai de:relele tratamente aplicate acestuia?
Deci numai daca acel individ mutileaza minorul poate fi decazut din drepturile parintesti?

"prin consumul de alcool":
Cum poate verifica un parinte caruia i-a fost luat copilul de catre celalalt, perfect legal, in vacanta, daca acel parinte il duce prin birturi, ii da si copilului oleaca, sa doarma mai bine sau daca ii da somnifere, sa nu fie respectivul deranjat de catre copil?
Daca copilul are discernamant, se poate apara si spune NU.
Dar un copil mic, cum se poate apara?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 23:46, 24 Aprilie 2012
m-ella
Bine spuneti: copilul are dreptul, nu si obligatia de a mentine aceste relatii .
Asa cum parintele necustodian are libertatea de a uza de dreptul sau, asa si minorul are aceeasi libertate de a nu se folosi de acest drept.
@Martonze, Curtea Constitutionala a României spune altfel
Cum se poate interpreta derapajul ireal al Curtii Constitutionale, care da indicatii de aplicare a propriilor Decizii catre instantele de judecata?

E simplu. Nu se pot interpreta si explica astfel de actiuni decat printr-o detasare completa a autoritatilor statului de cetatean. Ei sunt acolo sus si-i doare-n cot. Atat. Nu mai exista nimic altceva in afara acestei idei. Orice forma de argument paleste. Orice incercare de intelegere a fenomenului paleste. De ce? Pai, pentru ca singura explicatie care sta in picioare in toate situatiile de mai sus este una singura: ii doare-n cot!

(Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art... )

Se face vorbire despre o anume decizie a C.C. Si din 82 de comentarii, 90% aplauda articolul.

Bine spuneti: copilul are dreptul, nu si obligatia de a mentine aceste relatii .
Asa cum parintele necustodian are libertatea de a uza de dreptul sau, asa si minorul are aceeasi libertate de a nu se folosi de acest drept.

Martonze, se vede ca sunteti foasrte inversunata si nu aveti nici cea mai mica intentie de a ajunge la un compromis intre dv adultii in ceea ce-l priveste pe copil. Sau mai bine zis, ori faci ca mine, ori dispari din peisaj si ramai doar platitor de pensie alimentara si va asteptati ca statul sa fie de partea dv.
ori dispari din peisaj si ramai doar platitor de pensie alimentara


Si cum apreciati viceversa: prezent mereu in peisaj, cu amenintari, reclamatii, manipularea minorilor si neplatitor de pensie alimentara????? :hammer:

Alte discuții în legătură

Decaderea din drepturi a parintelui care nu isi indeplineste obligatiile fata de propriul copil meme1234 meme1234 stie toata lumea cum mama si tatal au diferite obligatii fata de propriul copil. de asemenea, la despartirea parintilor, instanta stabileste anumite obligatii ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)