avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... reconsiderare venituri din proprietate intelectuala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

reconsiderare venituri din proprietate intelectuala

Situatia de fapt: un programator doreste sa se anagajeze la o firma. Firma respectiva ii spune ca va incheia un contract de munca pentru 10% din venitul propus si contract de cesiune drepturi de autor pentru restul de 90%. Firma i-a specificat ca acest venit nu poate fi reconsiderat de autoritatea fiscala datorita faptului ca venitul e generat de drepturi de autor.

Cu toate acestea, cred ca aceasta reconsiderare este posibila atunci cand este incheiat un CIM cu cesionarul drepturilor de autor. Aceasta afirmatie mi-o bazez pe prevederile din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, mai exact:

Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală prevăzute în mod expres în contractul încheiat între părţi reprezintă venituri din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse în categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală şi veniturile din cesiuni pentru care reglementările în materie stabilesc prezumţia de cesiune a drepturilor în lipsa unei prevederi contrare în contract.
În situaţia existenţei unei activităţi dependente ca urmare a unei relaţii de angajare, remuneraţia prestărilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuală care intră în sfera sarcinilor de serviciu reprezintă venituri de natură salarială, conform prevederilor menţionate în mod expres în contractul dintre angajat şi angajator, şi se supun impozitării potrivit prevederilor cap. III «Venituri din salarii» al titlului III din Codul fiscal.


Ce parere aveti? Programatorul in cauza(prieten de al meu) nu stie daca sa accepte sau nu oferta firmei respective. Multumesc frumos.


Alte discuții în legătură

Plata redeventa administrator berceanu berceanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in solutionarea urmatoarei probleme: societatea comerciala la care lucrez doreste sa plateasca administratorului o redeventa ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in 2018 mjro mjro Buna ziua, Am tot citit pe internet, pe diverse forumuri, inclusiv aici, despre acest subiect. M-ar interesa sa stiu in ce masura un contract de drepturi de ... (vezi toată discuția)
Impozitare drepturi de autor NICOLAE SILADE NICOLAE SILADE Buna ziua, As dori sa stiu daca drepturile de autor se impoziteaza sau nu, iar daca da, de la ce suma? Din cate stiu de la altii, drepturile de autor in ... (vezi toată discuția)