avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... In ce conditii pot sesiza Curtea Constitutionala?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

In ce conditii pot sesiza Curtea Constitutionala?

Buna ziua
As dori sa stiu in ce conditii pot sesiza Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui text de lege? Trebuie sa am pe rol un proces sau pot doar sa invoc aceasta exceptie direct in fata Curtii?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:17, 24 Aprilie 2012
Trebuie sa aveti un proces pe rol si la termenul de judecata, in sedinta publica, sa invocati exceptia de neconstitutionaliate.
Este inadmisibila sesizarea directa a Curtii Constitutionale in sensul de a merge si a depune acolo exceptia dorita.
Pentru a putea ridica o exceptie de neconstitutionalitate trebuie sa aveti in desfasurare un proces civil sau penal, iar exceptia invocata sa aiba legatura cu cauza respectiva
Puteti apela la Avocatul Poporului care sa depuna la CCR o cerere de constatare a neconstitutionalitatii unei prevederi legale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare ccr Bencipici Bencipici Buna ziua Ás vrea sa sesizez CCR pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Ám un dosar pt inselaciune sí partea vatamata a decedat.Cum Trebuie sa procedes ... (vezi toată discuția)
Cum se invoca exceptia de neconstitutionalitate in cadrul unui proces civil? cyan cyan Vreau sa invoc intr-un proces civil exceptia de neconstitutionalitate a art. 88 alin. (3), (4) si (5) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile ... (vezi toată discuția)
Mod atacare articol de lege ca fiind neconstitutional adiadiadi adiadiadi Buna seara , Cum trebuie procedat pentru atacarea unui articol de lege ca fiind neconstitutional ? Se inainteaza petitie conform Legii 554/2004 si ... (vezi toată discuția)