avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Sentinta irevocabila
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Sentinta irevocabila

Unde te poti adresa in urma respingerii unui Recurs la Curtea de apel intr-o problema de Contencios Administrativ, cu sentinta irevocabila.
Exista o instanta superioara in Romania sau daca se face apel direct la Cedo si care sunt modalitatile de adresare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 07:08, 2 Mai 2012
Direct la CEDO
1. Impotriva unei hotarari irevocabile se mai poate formula una din caile extraordnare de atac, contestatia in anulare sau revizuire . Acestea pot fi formulate in conditiile expres prevazute de Codul de procedura civila, art.317-322.

2. CEDO nu este o instanţă de apel împotriva instanţelor naţionale şi nu poate anula sau modifica deciziile lor.

3. La CEDO va adresati numai daca sunteti victima a unei incalcari a unui drept fundamental prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului de catre statul roman.

4. În ceea ce priveşte cererile de sesizare a Curţii, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de art.35 din Convenţie. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de petiţionari se pot împărţi în două mari categorii:
• condiţii generale ce trebuie îndeplinite de toţi petiţionarii;
• condiţii speciale ce privesc o anumită categorie de petiţionari – stat sau parte individuală.

Condiţiile generale . Aceste condiţii sunt prevăzute de art 35 din Convenţie şi sunt:
1. epuizarea tuturor căilor de recurs interne . Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.
3. cererea să nu fie anonimă. Potrivit art.47 din Regulamentul Curţii, formularul trebuie semnat de petent personal în calitate de reclamant sau de către reprezentantul lui, întrucât formularele puse la dispoziţie de către grefa Curţii obligă reclamantul să-şi decline identitatea.
4. cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte. Potrivit art.35 pct.2 lit.b , Curtea nu reţine nici o cerere individuală introdusă în aplicarea art. 34, dacă ea este în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte.
5. cererea să nu fi fost supusă examinării unei alte instanţe internaţionale, dacă nu conţine fapte noi. Potrivit acestei reguli, vor fi inadmisibile cererile care au fost înaintate examinării unei alte instanţe internaţionale, deoarece nici o plângere identică sau în substanţă aceeaşi cu plângerea în faţa Curţii nu trebuie să fie supusă vreunei alte proceduri internaţionale de investigare sau de reglementare.
6. cererea să nu fie incompatibilă cu prevederile Convenţiei sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.
O cerere este considerată incompatibilă cu prevederile Convenţiei atunci când obiectul ei nu intră sub incidenţa dispoziţiilor acesteia. Cu alte cuvinte, cererea are ca obiect încălcări ale unor drepturi şi libertăţi neprevăzute de Convenţie.
Cererea este abuzivă atunci când se urmăreşte un scop contrar celui prevăzut de Convenţie (de exemplu, cererea este folosită în scopul de a se sustrage unei condamnări) sau când se dovedeşte că este folosită în mod şicanator.
Cererea este considerată vădit nefondată, dacă se dovedeşte absenţa unei violări a Convenţiei, astfel încât cererea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Condiţii speciale .Condiţiile speciale ce trebuie îndeplinite de o cerere individuală sunt:
1. numele, data naşterii, naţionalitatea, sexul, profesia şi adresa petentului;
2. numele, profesia şi adresa reprezentantului, dacă este cazul;
3. partea sau părţile contractante împotriva cărora este îndreptată petiţia;
4. expunerea succintă a faptelor;
5. expunere succintă a violării normelor Convenţiei şi a argumentelor pertinente;
6. obiectul petiţiei ca şi descrierea cererii unei satisfacţii echitabile;
7. copii ale tuturor documentelor, a deciziilor ce privesc obiectul petiţiei.

www.avocatnet.ro/content/for...

5 Procedura în fața CEDO se desfășoară în două etape principale Vedeti discutia purtata pe acest subiect aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Multumesc foarte mult
Multumim site Avocat Net ca existi !
Din nou, va rog, un răspuns profesionist la doua intrebari :
1. Cineva imi spune ca s-ar putea relua procesul si printr-o cerere de nemultumirie, sau asa ceva, sau poarta o alta denumire, dar se mai poate relua in vreun fel ? Chiar daca in urma recursrului s-a spus : Nefondat si irevocabil ?

2. Poate fi data in judecata Curtea de Apel, considerand ca nu a analizat corect toate
probele intrucat cauza avea mai multe capete si nu se poate ca raspunsul sa fie NEFONDAT in toate ..., sau solicitare de schimbare a completului care a fost cu un altul ?
Va multumesc
Stimată doamnă,

Cred că ar fi cazul să realizați faptul că procesul dvs s-a sfârșit.

O acțiune de tipul: cerere de nemultumirie, este, juridic vorbind, pur și simplu fantezistă, iar în ceea ce privește chemarea unei instanțe pentru o hotărârea nefondată, din moment ce ați pierdut definitiv și irevocabil, hotărârea instanței apare ca fondată deci nu aveți nici o bază pentru pretenții. Oricum, nu Curtea de Apel răspunde, ca entitate pentru astfel de cazuri, ci însuși Statul.

La CEDO puteți cere, însă, daune atât materiale cât și morale. Acestea sunt daunele pe care Statul este obligat să le acorde. Puteți cere, ca satisfacție echitabilă, inclusiv repunerea în situația anterioară.

Astfel, în privința executării hotărârii, există un articol care v-ar putea ajuta:
www.avocatnet.ro/content/art...

În concluzie, pe plan intern, pentru dvs, judecata s-a sfârșit. Dacă CEDO va constata încălcarea unor drepturi, puteți obține satisfacție echitabilă, dar orice altă cale nu apare, în acest moment, decât inutilă.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo anju anju Care este modalitatea de sesizare a CEDO in condițiile dispunerii unei soluții de către ICCJ ? (vezi toată discuția)
Cai de atac goina4444 goina4444 Buna ziua.Daca ultima cale de atac nu_mi este favorabila cum pot sa fac plangere la cedo?Multumesc. (vezi toată discuția)
Cedo wap54 wap54 Pentru a te adresa la CEDO trebuiesc anumite formulare? de unde se pot obtine acestea? Va multumesc! (vezi toată discuția)