avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de CCC constituie stagiu pentru acordarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de CCC constituie stagiu pentru acordarea pensiei?

Doresc sa stiu daca perioada CIC - conced de crestere copil se adauga ca vechime pt pensie???

Multumiri!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters94154 , utilizator 18:56, 23 Noiembrie 2011
Vedeti OUG 148/2005
Art.18 (7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.

Da, CIC constituie stagiu de cotizare (nu i se mai zice vechime).

Va dau extras din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sa va lamuriti si singur:

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani; g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) se valorificã pentru obţinerea prestaţiilor de asigurãri sociale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
Multumesc frumos! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca cicor cicor Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata ionescuandreea ionescuandreea BUNA ZIUA AM 54 ANI SI 5 LUNI SUNT NASCUTA PE 10/08/1958/ CU O VECHIME DE 34 DE ANI AS VREA SA STIU DACA POT IESI LA PENSIE ANTICIPAT. SUNT DE SEX FEMININ (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala tecuvaleriu tecuvaleriu buna ziua .as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de pensie anticipata partiala pentru barbati.data nasterii ianuarie 1953 vechime 35ani. multumesc (vezi toată discuția)