avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributia de asigurari de sanatate in cazul unui ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributia de asigurari de sanatate in cazul unui somer

Buna seara!Va prezint situatia unei prietene:intre 1.08.2010-31.07.2011 a beneficiat de somaj, de la 1.09.2011 pana in prezent nu a reusit sa se angajeze si nu a mai platit contrib.pt. sanatate(in opinia mea, un somer nici nu ar tb.sa plateasca,dupa ce ca se indatoreaza zilnic, statul ia <<n>> taxe si impozite din nimic...il ingroapa si mai bine,)Cum sa procedeze pt. a plati suma restanta,pt. ca a inteles ca se tot aduna...?Unde si ce suma tb. sa achite lunar ,desi nu are niciun fel de venit? Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:59, 25 Aprilie 2012
Sa mearga la CJAS si sa solicite calcularea contributiei cu penalizarile si dobanzile aferente.Contributia se calculeaza la salarul minim pe economie.
Daca copil angajat, atunci poate sa devina co-asigurata lor.
In stabilirea obligatiei de plata se va lua ca referinta perioada 2007-2012.Pt tot acest interval avea obligatia de a se asigura,deci va trebui sa faca dovada ca a platit contributia.Daca a fost angajata in per. 2007 pana la intrarea in somaj,a fost asigurata si se poate dovedi ,mai apoi perioada de somaj iar a fost asigurata si ar ramane descoperita doar perioada septembrie 2011 pana in prezent.
Trebuie sa se prezinte la casa de sanatate,pt. a-si incheia o asigurare,daca este in situatia descrisa mai sus,adica nu realizeaza venit impozabil din septembrie dar pana la acea data a fost asigurata,va avea de platit retroactiv 6 luni contributia de sanatate,plus majorarile aferente,dupa care contributia lunara de 39lei.
Va trebui sa prezinte;
Carte de identitate/Buletin de identitate (copie).
Adeverinta de venit de la administratia financiara pt 2007-2012 (pt. cei care platesc prima data)
Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (din care sa reiasa ca nu are calitatea de asociat / actionar la nicio firma

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare in sistemul public de sanatate cristina1966 cristina1966 As vrea sa-mi fac o asigurare medicala la CNSAS,pana acum nu avut o asigurare,va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez si cat ar trebuii sa ... (vezi toată discuția)
Cnas grasu64 grasu64 Cum imi pot plati taxele la CNAS daca nu am servici si care este valoarea minima lunara pentru aceste taxe? (vezi toată discuția)
Transfer fisa medicala in alt judet alinaalintata alinaalintata Buna ziua!Nu mai muncesc de 6 luni si mi-am gasit un job in alt judet.Vreau sa imi fac transfer de fisa medicala in acel judet unde ma voi muta si de 6 luni ... (vezi toată discuția)