avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... micsorarea catimii obiectului cererii de chemare in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

micsorarea catimii obiectului cererii de chemare in judecata

Catimea obiectului cererii de chemare in judecata se poate micsora numai pana la prima zi de infatisare sau oricand, in tot cursul procesului?
Art. 132 alin. 2 C.pr.civ. deroga de la art. 132 alin. 1 C. pr. civ. numai sub aspectul obligativitatii acordarii termenului pentru reclamant sau si in ceea ce priveste momentul pana la care se poate restrange valoarea obiectului cererii?
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 00:07, 8 Decembrie 2008
Problema este: nu cumva prin acest mijloc, al reducerii catimii obiectului cererii, ceea ce s-a intamplat a fost mai intai alegerea judectorului fondului, iar apoi, a caii de atac, stiut fiind ca hotararile privind cereri sub un mld se ataca direct cu recurs, cale de atac unde probele admisibile sunt mai putine, fiind exclusa expertiza?

Interesant pusa problema! Paratul vroia sa se asigure ca, daca va pierde la fond, va avea la indemana si calea de atac a apelului si va putea propune si administra orice probe!
Desigur, colegii mei v-au raspuns corect si complet dar ceea ce ati sesizat dvs. este posibil sa fie adevarat, doar traim in Romania!
Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Art. 18/1 CPC:
"Instanta investita potrivit dispozitiilor referitoare la competenta dupa valoarea obiectului cererii ramane competenta sa judece chiar daca, ulterior investirii, intervin modificari in ceea ce priveste cuantumul valorii aceluiasi obiect."
Deci prima instanta a procedat corect declinandu-si competenta datorita valorii prea mari, iar a doua instanta a fost legal investita tocmai datorita acestei valori, iar o data investita va judeca in continuare cauza chiar daca valoarea obiectului cererii se schimba... altfel ar face ping-pong, schimband instantele timp de cativa ani fara sa intre in fond schimband suma la primul termen al fiecarei instante :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.132 alin 2 Gabi1234 Gabi1234 La ce se refera mai exact \" cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii\" ? Multumesc anticipat! Gabi (vezi toată discuția)
Adaugare capat de cerere in judecata Petrus1731 Petrus1731 Am introdus cererea de chemare in judecata, ca reclamant, (pe dreptul muncii - plata salariului de catre angajator) prin care am cerut doua lucruri (plata ... (vezi toată discuția)
Precizare actiune credite credite Am depus o cerere in instanta. Din analiza am constatat ca documentele, respectiv un contract, depus ca proba in instanta este incheiat cu cine nu trebuia. Pot ... (vezi toată discuția)