avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Condamnare cu suspendare sau cu executare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Condamnare cu suspendare sau cu executare?

Buna. As avea o intrebare, daca ma puteti lamuri. In noiembrie am fost prins baut la volan cu 0.9 in aerul expirat. Cand politia m-a tras pe dreapta am acrosat o usa de garaj cu roata dreapta, dar nu s-a intamplat nimic special. Mi-a iesit 1.9 g alcool in sange. Aveam permis de 5 ani, in care am fost luat o singura amenda, deci fara antecedente. Nu am nici cazier, am terminat o facultate si lucrez in domeniul IT. Am fost chemat la procuror care m-a trimis in judecata. Toata lumea mi-a spus, inclusiv politia ca o sa imi iau cu suspendare. Dar acum cateva zile, unui baiat din acelasi oras de aceeasi varsta cu mine, a avut 1.6 g alcool in sange si i-a dat 8 luni cu executare, el neavand antecedente (cred eu). Este posibil asa ceva? Daca el la 1,6 g alcool in sange a luat direct cu executare, atunci as putea sa ma astept la ce-i mai rau?
Instanta de judecata poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.(aceasta modalitate de individualizare judiciara a pedepsei este o facultate , nu o obligatie pentru instanta de judecata , aplicabila in cazul in care se aprecieaza ca scopul pedepsei , cel de reeducare , dar si cel preventiv, care presupune absenta unei conduite infractionale ulterioare, pot fi atinse chiar fara privare de liberate).

Suspendarea conditionata a executarii pedepsei poate fi aplicata de vreme este primul conflict cu legea penala , iar pedeapsa ce va fi aplicata poate sa nu depaseasca 3 ani.

Pana la inceperea cercetarii judecatoresti puteti recunoaste fapta, pedeapsa prevazuta de lege reducandu-se cu 1/3 .

Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.

Individualizarea pedepsei va fi facuta si prin prisma circumstantelor atenuante, reale si personale.

Instanta de judecata va avea in vedere faptul ca sunteti infractor primar, ca ati cooperat cu organele judiciare la momentul efectuarii actelor de cercetare, ca sunteti integrat social, si ca ati recunoscut fapta, apreciind materialul probator din etapa de urmarire penala.

Reabilitarea este una de drept.Daca inauntrul termenului de incercare nu savarsiti nicio infractiune intentionata, vor fi inlaturate interdictiile si decaderile ce decurg din aceasta condamnare.

Termenul de incercare este compus din pedeapsa efectiv aplicata , la care se adauga doi ani.(poate avea o durata de maxim cinci ani ).

Permisul de conducere va fi anulat, insa veti avea dreptul de a conduce pe drumurile publice in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Sentinta este atacabila cu recurs, calea de atac putand fi exercitata de catre dumneavoastra in termen de 10 zile de la pronuntare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcolemie Mihaela03 Mihaela03 Buna ziua!Ce sentinta ar putea fi data unui sofer care a condus in stare d ebrietate avand o alcolemie d 0,92.Va multumesc! (vezi toată discuția)
Alcoolemie mare la volan derek_jr2007 derek_jr2007 am fost depistat cu o alcolemie de 0,92 la etilotest. la ce valori poate ajunge la proba biologica? si ce masuri juridice atrage? nu am mai avut antecedente, ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan - 0.67 etilotest, consecinte, pedeapsa simlizuk simlizuk pe 5 sept 2012 m-am operat..in acea zi sotul a fost nevoit sa plece de acasa cu masina seara dupa ce a stat la masa si a consumat alcool.a fost oprit pt verif ... (vezi toată discuția)