avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exista protejarea angajatului fata de angajator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exista protejarea angajatului fata de angajator?

Buna seara. Am o problema legata de codul muncii.
Lucrez din data de 6 martie la o societate comerciala (ABC) si patronul m`a tinut "in proba" pana in 15, fara vreun act. Mi`a dat sa semnez un contract care incepea in data de 15, contractul fiind incheiat cu salariul minim pe economie. Abia la inceputul lunii aprilie angajatorul m`a anuntat ca nu ma va plati cu nimic pentru cele 9 zile de proba, pentru simplul fapt ca "el a stat si s`a uitat la mine, deci nu se pune munca" , ceea ce inseamna 73 ore de munca fara plata.
2. Nu mi`a comunicat salariul inscris pe C.I.M, nici nu mi`a dat un xerox al acestuia, chiar daca i l`am cerut de 2 ori dupa inceperea activitatii.
3. Desi intelegerea verbala era ca salariul va fi 700 lei/ luna, dupa inceperea activitatii patronul s`a "sucit" si a zis ca nu ne da decat 600, pentru ca nu ii place ca nu au fost vanzari dupa dorinta lui.
4. Nu am semnat niciodata un stat de plata, pentru luna martie luand 300 lei pentru care am semnat pe un caiet fantoma primirea lor.
5. Intrucat mi`am depus preavizul de demisie, patronul a inceput sa ma acuze (nu fac bine nimic, nu am stofa de vanzatoare, asta contrar muncii apreciate de celelalte colege sau de clienti), jigneasca si sa ma batjocoreasca pentru faptul ca vreau sa plec de la el, amenintandu`ma ca imi va urmari fiecare miscare pentru a imi demonstra ca imi poate face rau.
Mentionez ca intregul conflict a pornit de la faptul ca eu, ca angajata constiincioasa, am verificat marfa de pe rafturi si am scos marfa expirata, ceea ce a starnit isteria patronului care dorea bani inclusiv din aceasta.

Ma astept ca la plecare sa nu imi dea salariul nici pe aprilie, gasind el o modalitate de a ma scoate la inventar cu minus si a nu ma plati, doar ca sa isi bata joc (acest lucru a facut si cu angajata concediata inaintea mea).

Exista vreo posibilitate prin care sa reclam abuzurile acestui patron asa incat sa fiu despagubit pentru abuzul in serviciu si subminarea angajatului de catre acest patron? Este posibil ca el sa nu fie vinovat in fata ITM`ului daca nu vrea sa imi dea contractul individual de munca, precum si statul de plata care trebuie semnat lunar? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: masayoshi , utilizator 09:45, 23 Mai 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ceea ce ati relatat este adevarat ITM-ul il va gasi vinovat pentru nerespectarea mai multor prevederi obligatorii din Codul muncii. Formulati o sesizare la I.T.M
Exista vreo posibilitate prin care sa reclam abuzurile acestui patron asa incat sa fiu despagubit pentru abuzul in serviciu si subminarea angajatului de catre acest patron? Este posibil ca el sa nu fie vinovat in fata ITM`ului daca nu vrea sa imi dea contractul individual de munca, precum si statul de plata care trebuie semnat lunar?


Exista posibilitatea sesizarii institutiilor abilitate cu drept de control, si anume:
- in legatura cu relatiile de munca puteti sesiza ITM-ul, Inspectia Muncii
- in legatura cu marfa expirata , OPC-ul
- in legatura cu activitatea financiara , Garda Financiara , Politia, ANAF-ul.
.
Exista si posibilitate ca acest angajtor sa scape basma curata in fata unor asemenea controale - pentru ITM ar trebui sa atasati si o copie de pe anumite acte inticmite de dvs in perioada lucrata , astfel incat sa aveti o dovada a desfasurarii activitatii la acest angajator
......si daca dupa ce ITM-ul si Garda financiara efectueaza un control la firma, patronul te ameninta ca te da in judecata pentru furt si calomnie????? Atunci ce trebuie sa mai fac????
(scuze ca ma bag in discutie dar, cazul seamana cu al meu)
Multumesc
Daca va acuza de asa ceva, ar trebui sa si demostreze ... dar cum a aflat patronul dvs ca ati facut sesizarea?

p.s.
incercati sa nu mai deschideti acelasi subiect pe mai multe topicuri... este o incalcare a Regulamentului de postare pe Forum.
ajutati-ma si pe mine intr-o problema.am depus demisia, am stat in preaviz si la sfarsitul preavizului, angajatorul nu a vrut sa-mi mai plateasca restul de salariu, spunand ca nu mai vrea sa-mi dea nici un ban, ca o data ce am hotarat sa plec din societate nu ma mai plateste pt ultima luna cea in care am fost in preaviz.Cum sa procedez?nu am semnat stat de plata, am doar contract de munca, dar cum pot face dovada ca nu m-a platit?as vrea sa-i fac o sesizare la ITM dar el poate spune ca mi-a dat salariul pe luna respectiva si sa nu recunoasca nimic.cum pot eu dovedi aceste lucru?va rog ajutati-ma cat mai urgent cum sa procedez.Multumesc

Alte discuții în legătură

30 de zile de la depunerea unei sesizari catre: i.t.m.bucuresti-inspectia muncii -garda financiara. nici un raspuns... ContSters212747 ContSters212747 Pe data de 23.06.2011 ( luna Iunie ) am sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti- In legatura cu contracte de munca Semnate numai de patron Noi ... (vezi toată discuția)
Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu chesha chesha In luna noiembrie 2012 m-am angajat la un magazin la SC X SRL.In luna februarie ,in urma unui inventar fc la un alt magazin de al lor s-a constatat o lipsa fff ... (vezi toată discuția)
Carte de munca dasca7727 dasca7727 am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e ... (vezi toată discuția)