avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca

am si eu o problema m-am angajat la un restaurant dar nu am semnat nici un contract eu am vrut sa plec si mi s-a spus ca tb sa dau preaviz tot ce le-am dat e copie de buletin sunt obligat sa raman 14 zl in preaviz?precizez ca nu am semnat contract de munca si nici nu am o copie A CONTRACTULUI pot sa imi dau demisia doar si sa plec fara preaviz?patronul mi-a sp ca am carte de munca electronica si ca sunt obligat sa raman 15 zl.nu e normal sa am si eu o copie a contractului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 14 Decembrie 2014
Daca nu ati semnat un c.i.., atunci nu aveti ce preaviz sa efectuati.

Solicitati in scris angajatorului sa va dea un exemplar de pe c.i.m. semnat de dvs.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii.
pb e asaeu lucrez la un bar si vin sarbatorile si nu au oameni eu le-am spus de o saptamana ca plec si ieri mi--am dat demisia in scris ei ma ameninta ca se duc la itm la politie ca eu trebuie sa stau 14 zl in preaviz si ca eu am carte e munca si lucrez legal e posibil sa ai carte de munca fara sa semnezi un contract la angajare doar cu copie dupa buletin?nici macar contract pe perioada de proba nu am.Ce imi pot face legal daca nu ma mai duc la servici?
Nu are nicio legatura ITM-ul si Politia cu faptul ca dvs va dati demisia.
Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.


Este posibil sa aveti c.i.m. , chiar daca nu l-ati semnat. Probabil ca a fost semnat de altcineva. Nu va mai luati dupa ce spune acel angajator, solicitati sa va inmaneze c.i.m. semnat de dvs.
In cazul in care nu vi-l da, atunci ii puteti comunica ca veti depune sesizare la ITM si plangere la politie pentru falsificarea semnaturii.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz gabriel8807 gabriel8807 Buna seara! Intampin o mare problema cu angajatorul. Acesta sustine ca eu as fi semnat un contract cand mi s-ar fi dat un document pentru eliberarea unui card ... (vezi toată discuția)
Contract inregistrat la itm nesemnat de angajat danstefanescu danstefanescu Buna ziua , Sunt din Craiova si din anul 2011 lucrez pentru o firma din Cluj . Pe 15.02.2013 am primit o notificare prin care mi se acorda 20 zile preaviz ... (vezi toată discuția)