am o mare problema am operat in revisal fara semnatura an gajatului desfacerea contractului de munca la solicitarea lui telefonica iar acum m-a dat in judecata la tribunalul muncii,cum ma pot apara?
initial a incetat raportul de munca prin intelegerea partilor intrucat asa a solicitat, ulterior si-a exprimat dorinta de a beneficia de somaj motiv pt care am corectat in revisal si am incetat contractul prin desfintarea postului dar nici aceste documente nu le-a semnat
Pentru incetarea contractului de munca cu art 65(1) (cu trimitere in somaj), dvs, ca angajator, ati incalcat niste prevederi legale referitoare la procedura de incetare a contractului de munca, incalcari care au ca efect anularea deciziei de incetare a contractului de munca .
Prin viitoarea hotararea judecatoreasca, dvs.ca angajator, probabil ca veti fi obligat sa:
- platiti salariul fostului angajat in continuare, in toata aceasta perioada, pana la incetarea contractului de munca prin hotarare judecatoresca sau pana la reintegrarea acestuia in munca, in calitate de angajat al dvs.
- platiti cheltuielile de judecata ale angajatului facute in acest proces.
In privinta angajatului:
- acesta poate fi repus in situatia anterioara, de angajat al dvs, daca cere expres acest lucru in fata instantei, sau
- contractul de munca inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, daca angajatul nu a cerut expres sa ramana angajat al dvs.
- va incasa salariu de la dvs pana la data incetarii contractului de munca prin hotarare judecatoreasca sau pana la reintegrarea in munca, ca angajat al dvs.
In privinta daunelor materiale solicitate de angajat, probabil ca nu le va obtine de la instanta, avand in vedere practica instantelor judecatoresti de la noi.
In general, salariatul este afectat de concediere, dar numai aceasta nu da dreptul la dezdaunari materiale.
In concluzie, probabil ca:
-Angajatul va castiga 2 capete de cerere: anularea deciziei de concediere si plata drepturilor salariale
-Angajatul nu va primi daune morale.
Din punct de vedere juridic, puteti sa incercati sa va aparati, daca aceste lucruri sunt adevarate:
-In privinta deciziei de concediere, sa demonstrati ca acesta concediere este temeinica, fiind o masura de reducere a costurilor societatii prin desfiintarea din organigrama a postului respectiv. Masura este reala si economic necesara. (proba cu inscrisuri: organigrama veche si noua, hotararea AGA de desfiintare a postului)
-In privinta necomunicarii actelor catre angajat conform procedurii legale, in scris, puteti sa invocati faptul ca angajatul nu s-a mai prezentat la serviciu (proba cu inscrisuri: foaia de pontaj), incepand cu data de .... si ca dvs ati efectuat apeluri telefonice catre el (proba: lista de apeluri telefonice de la furnizorul de telefonie) pentru a-l chema sa-i comunicati situatia desfiintarii postului sau.
- In privinta daunelor morale, sarcina probei ii revine salariatului. Dvs veti raspunde ca, in conditiile concrete in care s-a produs concedierea, nu exista prejudiciu moral, nefiind produse suferinte psihice profunde si de durata ori umilirea grava a angajatului.