avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zilele libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zilele libere

Angajatorii din sectorul privat sunt obligati sa dea liber angajatilor in zilele prevazute de Codul Muncii( 1 mai, 15 august, 1 Decembrie)? Daca nu dau cu cat sunt obligati sa te plateasca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 29 Aprilie 2012
Zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, insa acordarea lor se face de catre angajator, care este îndreptatit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.

Potrivit dispozitiilor Codului Muncii, art.142 C.mun., beneficiaza de drepturile stipulate la art. 139 din Codul muncii salariatii care presteaza munca în zilele de sarbatoare legala la solicitarea angajatorului, chiar daca solicitarea nu se încadreaza în cazurile de exceptie stipulate in Codul muncii.
În caz contrar, angajatorul va fi susceptibil sa raspunda contraventional întrucat a încalcat dispozitiile legale privitoare la acordarea zilelor libere.

Art.142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrul in ziua de duminica si sarbatori legale afd17 afd17 buna ziua,lucrez in domeniul artistic,si va rog sa imi spuneti daca orele lucrate sambata,duminica,sau sarbatori ar trebui platita in plus sau nu,tinand cont ... (vezi toată discuția)
Liberele sãrbãtorilor de iarnã bvl bvl În monitorul oficial este specificat că aceste zile libere se adresează doar bugetarilor(nu am citit monitorul oficial)? Acele zile libere în care ... (vezi toată discuția)
Compensare ore sarbatoare legala deliadinu deliadinu Buna ziua, in retail pana anul trecut, conform contractului colectiv de munca la nivel de comert orele prestate in zilele de sarbatoare legale erau ... (vezi toată discuția)